Summitul european de la Bratislava
Liderii UE s-au despărţit după summitul de la Bratislava cu hotărârea de a face din blocul comunitar un spaţiu mai sigur şi mai atractiv pentru proprii cetăţeni.
Corina Cristea, 19.09.2016, 12:17
Reuniţi la Bratislava, liderii comunitari au convenit un termen de 6 luni pentru stabilirea unei strategii care să facă din blocul comunitar un spaţiu mai sigur şi mai atractiv pentru propriii cetăţeni, după ce Marea Britanie, unul din membrii importanţi ai Uniunii, a decis să părăsească organizaţia. Declaraţia finală a summitului din capitala Slovaciei punctează ca repere măsuri de control al migraţiei, de combatere a terorismului şi a radicalizării, precum şi pentru dezvoltare economică prin investiţii şi consolidare a pieţei unice.
Summitul, în format de 27, a demonstrat că UE poate continua să funcţioneze după decizia Marii Britanii de a se retrage – a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, care, alături de cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că Parisul şi Berlinul se angajează să colaboreze intens în următoarele luni pentru succesul Uniunii.
Toţi am fost de acord că nu putem da înapoi, pentru că doar acest proiect al UE ne asigură prosperitatea. Am căzut de acord să fim mai expliciţi în planurile noastre de viitor” – a declarat şi premierul slovac, Robert Fico, gazda reuniunii, adăugând că, personal, a decis să se concentreze pe problema migraţiei în următoarele luni. Şeful Consiliului European, Donald Tusk, a enumerat câteva din lecţiile învăţate în discuţiile de la Bratislva – „Niciodată să nu mai permitem scăparea de sub control a fluxului migraţionist, să sprijinim statele membre în lupta împotriva terorismului, inclusiv prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii între ele, să creăm creştere economică pentru toţi şi să oferim tinerilor posibilităţi de afirmare. Măsurile prin care se vor realiza toate acestea devin parte a planului la care vom lucra până în martie, anul viitor. Mă bucur însă că unele state membre au oferit deja ajutor Bulgariei pentru a-şi proteja graniţa cu Macedonia şi Grecia.” – a spus Tusk.
Este vorba despre decizia liderilor europeni de a acorda Sofiei 108 milioane de euro pentru protejarea graniţelor Bulgariei în faţa numărului tot mai mare de migranţi şi refugiaţi. Ţările Grupului de la Visegrad au propus la Bratislava o aşa-zisă solidaritate flexibilă în problema gestionării migraţiei, potrivit căreia în procesul de evaluare a capacităţii de primire a imigranţiilor să fie luată în considerare şi dezvoltarea economică a ţărilor membre ale UE.
Prezent la Bratislava, preşedintele României, Klaus Iohannis, a apreciat că da, Uniunea se confruntă cu o serie de crize, dar nu este un pacient cronic, ci o reuşită. Şeful statului român a discutat informal în marja reuniunii cu o serie de lideri europeni şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen. Concluzia acestor convorbiri – chestiunea nu este rezolvată, dar evoluţiile sunt pozitive.