Summit european la Bruxelles
Securitatea energetică şi reducerea poluării au dominat lucrările primei zile a summit-ului european la Bruxelles.
Bogdan Matei, 24.10.2014, 12:28
Analiştii califică drept istoric acordul la care au ajuns, joi, liderii Uniunii Europene, privind reducerea cu cel puţin 40%, în raport cu nivelul din 1990, a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
Corespondentul Radio România la Bruxelles transmite că acest obiectiv va fi obligatoriu la nivelul Uniunii şi va fi îndeplinit prin contribuţii din partea statelor membre. Cei 28 de şefi de stat şi de guvern au convenit, de asemenea, asupra a două obiective conexe: creşterea ponderii energiei regenerabile la 27% din consum şi reducerea, tot cu 27 de procente, a consumului de energie.
Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu şi-a ascuns satisfacţia faţa de această reuşită, care-i marchează finalul de mandat. “Este o veste bună pentru climat, cetăţeni, sănătate” – a exclamat responsabilul comunitar pe contul său de Twitter. Van Rompuy mai apreciază că acesta este cel mai ambiţios obiectiv de politică energetică şi de mediu din lume.
Şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat decizia Uniunii Europene de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră. “Decizia demonstrează leadership-ul global continuu al Uniunii Europene în a întreprinde acţiuni curajoase pentru a combate modificările climatice”, potrivit unui comunicat de presă, emis în numele Naţiunilor Unite. Secretarul general apreciază că Europa a dovedit că gestionarea nevoilor climatice globale este în propriul său interes pe termen lung. Asumându-şi rolul de sceptic de serviciu, organizaţiile ecologiste susţin, în schimb, că măsurile decise la Bruxelles sunt modeste şi încetinesc, de fapt, producerea de energie curată în Europa.
Tot vineri, Consiliul European a aprobat noi acţiuni de reducere a dependenţei energetice a UE şi de îmbunătăţire a securităţii sale în domeniu, atât pentru gaze cât şi pentru energia electrică. Conform comunicatelor oficiale, şefii de stat şi de guvern au decis că trebuie utilizate instrumentele de politică externă ale UE pentru a transmite mesaje coerente legate de securitatea energetică, în special partenerilor strategici şi furnizorilor importanţi. „Odată cu crizele din Ucraina şi problemele din Orientul Mijlociu a devenit foarte clar cât de urgent şi de vital este să reducem dependenţa energetică a Europei” – afirma, dupa negocieri, tot preşedintele Van Rompuy. Defel formală, declaraţia exprimă neliniştea generală a Europei în preajma iernii, când, furnizor imprevizibil, Rusia ar putea uza, din nou, de arma energetică pentru a-şi atinge obiectivele geopolitice.