Sudul şi estul Europei, sub presiunea valurilor de imigranţi
Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat, din nou, politicile europene privind imigranţii şi a atras atenţia că presiunea migraţionistă creşte din ce în ce mai mult la frontierele de sud, fiind nevoie de consolidarea pazei la graniţe.
Corina Cristea, 29.02.2016, 13:06
După ce, în drum spre ţările vestice, aproximativ 300 de mii de migranţi au tranzitat la jumătatea anului trecut teritoriul său, Ungaria a reuşit să oprească acest aflux sigilându-şi cu sârmă ghimpată frontiera cu Serbia, la jumătatea lunii septembrie, şi cu Croaţia, o lună mai târziu. Decizia a fost intens criticată de Bruxelles şi nu numai, dar Budapesta a obţinut prin aceasta devierea fluxului de migranţi spre Slovenia.
Acum, autorităţile ungare anunţă că numărul celor care intră clandestin în Ungaria a crescut, din nou, în ultima perioadă. Aceasta după ce ţara vecină, Austria, a anunţat că va întări controalele la frontiere şi va limita numărul celor care pot intra pe teritoriul ei. Printre migranţi sunt tot mai mulţi originari din Africa de Nord, Kosovo, Pakistan, dar şi din ţări ca Haiti şi Sri Lanka, ale căror şanse de azil în Uniunea Europeană sunt foarte reduse, spre deosebire de cele ale refugiaţilor sirieni.
Pe fondul creşterii presiunii la graniţele ţării sale, premierul ungar, Viktor Orban, a dispus pregătirea liniilor de apărare împotriva imigranţilor de-a lungul graniţei cu România. Ideea nu este una nouă, încă din noiembrie 2015 autorităţile ungare afirmând că executivul de la Budapesta are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu România, dacă va fi necesar.
Suntem pregătiţi să facem acest lucru de pe o zi pe alta”, a revenit cu precizări în ianuarie ministrul de externe, Péter Szijjártó, potrivit căruia, măsurile aplicate de Ungaria sunt în totalitate în concordanţă cu reglementările internaţionale şi naţionale. Ministrul ungar de externe a atras, de altfel, atenţia de fiecare dată celor care au criticat Budapesta asupra faptului că, prin apărarea frontierei Spaţiului Schengen, Ungaria şi-a îndeplinit atribuţiile stabilite de prevederile europene.
În discursul său anual despre starea naţiunii, premierul Viktor Orban a precizat că a trimis noi unităţi militare la frontiere, a dispus serviciul de permanenţă în două judeţe de frontieră şi a cerut miniştrilor apărării şi de interne să pregătească construcţia de linii de apărare la graniţa ungaro-română. Şeful executivului de la Budapesta a menţionat că în cazul în care va fi nevoie, autorităţile ungare vor lua măsuri de pază pe toată lungimea frontierelor, de la Slovenia până la Ucraina.
La summit-ul Uniunii Europene care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, liderii europeni au fost de acord că trebuie apărate frontierele Europei şi stopată imigrarea ilegală, precum şi cu faptul că regulile Spaţiului Schengen trebuie respectate de toată lumea.