Succes pentru handbalul feminin românesc
România are două echipe în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin.
Florin Orban, 27.03.2023, 11:31
Handbalul feminin românesc este, la nivel de cluburi, în topurile europene. Alături de Ungaria şi Danemarca, România este a treia ţară care a calificat, anul acesta, două echipe în sferturile de finală ale Ligii campionilor. Norvegia şi Franţa, celelalte două mari puteri ale handbalului european, au dus mai departe doar câte o echipă fiecare.
Pentru România, trimiterea unei perechi de formaţii în sferturile Ligii compensează întrucâtva evoluţiile modeste din ultima vreme ale echipei naţionale. Dacă, până acum, prezenţa între primele opt grupări ale competiţiei era asigurată doar de CSM Bucureşti, acum s-a alăturat fostei campioane a Europei şi echipa Rapid Bucureşti, grupare cu un bogat istoric în handbalul feminin. Câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în 1964, a Cupei IHF în 1993 şi a Cupei Oraşelor în 2000, formaţia feroviară a revenit în topul european.
Duminică, la Bucureşti, Rapid a învins, în manşa secundă a barajului de calificare în sferturi, echipa slovenă Krim Ljubljana, cu 30 la 24. Campioana României avea de recuperat o diferenţă de cinci goluri, după ce Krim câştigase, duminica trecută, în Slovenia, cu 29 la 24. Jocul retur a fost dominat de rapidiste, care au condus pe tabela de marcaj pe întreaga durată a partidei. Finalul a fost dramatic, iar calificarea s-a decis la ultimele faze ale jocului.
Centrul echipei naţionale a Ţărilor de Jos, campioana mondială Estavana Polman, a fost cea mai bună marcatoare a Rapidului, cu 8 goluri. S-a remarcat şi Sorina Grozav, care a înscris 6 goluri, dintre care două în finalul de foc al partidei. Cu siguranţă, a contat şi prezenţa, pe banca de rezerve a rapidistelor, a unuia dintre cei mai buni antrenori din handbalul european – danezul Kim Rasmussen, tehnician care, în urmă cu 7 ani, a câştigat Liga Campionilor alături de CSM Bucureşti.
Urmează acum sferturile de finală, cu prima manşă la sfârşitul lui aprilie şi returul în debutul lunii mai. Rapid va juca împotriva echipei norvegiene Vipers Kristiansand, deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor, care s-a calificat direct între primele opt după ce a câştigat Grupa A.
CSM Bucureşti, care a mers în sferturi tot direct, pentru locul doi ocupat în Grupa A ,va întâlni formaţia daneză Team Esbjerg. În barajul pentru sferturi, scandinavele au trecut de echipa franceză Brest Bretagne în ambele manşe. Sunt deci şanse bune ca România să fie prezentă din nou în turneul Final Four al Ligii, programat în debutul lunii iunie, la Budapesta.