SUA şi România
Partener strategic al Bucureştiului, Statele Unite afirmă că-şi doresc o Românie în care statul de drept funcţionează, iar corupţia e combatută şi sancţionată.
Bogdan Matei, 22.05.2014, 12:30
Cu menajamente sau fără, un prieten trebuie să-ţi spună întotdeauna adevărul. Aflat, săptămâna aceasta, la Bucureşti, vicepreşedintele american, Joe Biden, a transmis românilor, angoasaţi de criza din Ucraina vecină, solidaritatea deplină a Statelor Unite. Este o obligaţie sacră să fim alături de români şi de NATO – a spus Biden, anunţând suplimentarea trupelor americane desfăşurate în regiune, măsură, pare-se, obligatorie pentru a domoli recurentul apetit teritorial al Rusiei.
Tot vicepreşedintele a avertizat, însă, implicit, că, adesea, inamicii interni ai unei ţări sunt la fel de primejdioşi ca aceia din afară. Cea mai importantă valoare pentru ţările NATO o reprezintă societatea transparentă, unde corupţia este considerată un duşman, Guvernul este echitabil şi cinstit, iar oamenii sunt trataţi cu demnitate – a afirmat el, într-un discurs adresat societăţii civile româneşti. Lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept sunt – reaminteşte Biden – elemente cheie pentru dezvoltarea viitoare a ţării şi garanţii ale suveranităţii naţionale. Dimpotrivă, o clasă politică măcinată de corupţie face statul vulnerabil şi, deliberat sau inconştient, facilitează agresiunea externă, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina, a mai spus Joe Biden, elogiind rolul societăţii civile în combaterea acestui flagel: Mulţi dintre dumneavoastră aţi luptat pentru eliminarea corupţiei de-a lungul anilor şi vă aplaud pe toţi pentru eforturile făcute. Cu ajutorul dumneavoastră, România a avut realizări semnificative în lupta împotriva corupţiei, DNA şi-a stabilit independenţa în mod ferm, a trimis, de anul trecut, 1.000 de cazuri în faţa justiţiei. Agenţia Naţională de Integritate a trimis la rândul său peste 6.000 de cazuri de incompatibilitate. Bineînţeles că mai sunt paşi care trebuie făcuţi până la rezolvarea cazurilor dar începutul este unul bun. Nu este de mirare că instituţiile anticorupţie sunt cel mai bine cotate la capitolul încredere în rândul românilor. Corupţia este o problemă grea şi complexă în orice ţară, dar poate fi rezolvată. Vă îndemn ferm să faceţi paşi înainte şi să cereţi instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică, să insistaţi că nimeni nu este deasupra legii.”
Interlocutorii de la Bucureşti ai numărului doi din administraţia americană au reacţionat pe măsura aşteptărilor. Preşedintele Traian Băsescu, care se consideră un garant al funcţionării DNA şi ANI, şi-a reiterat angajamentul privind combaterea corupţiei.
Premierul Victor Ponta a afirmat şi el că guvernul sprijină o justiţie puternică şi independentă şi că oricine încalcă legea, indiferent de poziţia pe care o are, trebuie să răspundă.
Doar timpul va valida trăinicia acestor promisiuni. Mai cu seamă într-un an electoral jalonat de euroscrutinul de duminică şi de alegerile prezidenţiale din toamnă şi în care actorii politici, dependenţi de banii pentru campanie, nu sunt foarte exigenţi cu originea acestor fonduri.