Strategii politice post-electorale
Partidele politice din România pregătesc strategia pentru alegerile prezidenţiale din septembrie.
Mihai Pelin, 13.06.2024, 11:44
În România, alianţa PSD-PNL (partidele coalitiei guvernamentale) a obtinut aproape jumătate din voturile exprimate la alegerile europarlamentare de duminica. Ea a fost urmată de Alianţa pentru Unirea Românilor (ultranationalista), Alianța Dreapta Unită, UDMR și micul partid SOS România. Unul dintre eurodeputatii care vor reprezenta România în legislativul comunitar este independent. Duminica au avut loc și alegeri locale. PSD a caștigat votul politic la primarii si consilii, fiind urmat de PNL și de UDMR.
În Bucureşti, actualul primar general, independentul Nicuşor Dan, a câştigat detasat un nou mandat, iar pe primele locuri în Consiliul general s-au clasat Alianța Dreapta Unită și PSD. Cum era de așteptat, imediat după această victorie, PSD și PNL au început să-şi creioneze strategiile politice pentru alegerile prezidențiale din luna septembrie. Pentru cei doi mari caștigători ai scrutinului situația nu pare deloc ușoară, în contextul în care nici PSD, nici PNL nu renunţă la ideea unui candidat propriu. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a reafirmat că liberalii vor avea un candidat propriu la acest scrutin, dar a adăugat că, în opinia sa, actuala coaliţie de guvernare poate funcţiona în continuare, chiar dacă partidele componente vor fi în competiţie directă.
În privinţa unui posibil tandem pe care să-l realizeze în calitate de viitor preşedinte al ţării cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, ca premier, preşedintele PNL a precizat că decisivă va fi asigurarea unei majorităţi solide în parlament. Nicolae Ciucă: “Vă pot spune cu toată responsabilitatea că Partidul Naţional Liberal va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Dacă ne uităm la cifrele obţinute de către fiecare partid, suma lor este considerabil mai mare decât votul obţinut pe lista comună. Ca atare, electoratul fiecăruia dintre noi trage şi se motivează, se mobilizează pentru tot ceea ce înseamnă valorile şi identitatea fiecărui partid.”
Şi liderul PSD si actualul premier, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democraţii vor avea propriul candidat la scutinul prezidenţial. El a adăugat că decizia va fi luată după consultări interne. Marcel Ciolacu: “Partidul Social Democrat va avea candidat. Săptămâna aceasta voi avea întâlniri cu toţi liderii partidului şi o să luăm o decizie.”
În opoziție, USR şi AUR caută și ele soluţii. După rezultatul bun obținut la locale și europarlamentare, AUR urmează să își anunţe candidatul său pentru alegerile prezidenţiale, pe George Simion, președintele formațiunii. USR a demarat procedurile pentru desemnarea unei noi conduceri a partidului, care va decide ulterior în privinţa candidatului pentru această funcție. Reamintim că Parlamentul a decis că alegerile pentru viitorul șef al statului pot avea loc cu cel mult trei luni înainte de expirarea mandatului președintelui în funcție, Klaus Iohannis, care se va încheia la 21 decembrie. Tot în această ultimă lună din an, în România sunt programate alegeri parlamentare.