Strategie națională pentru scăderea sărăciei
Executivul român a luat mai multe decizii îndreptate preponderent către persoanele cu venituri modeste.
Corina Cristea, 31.03.2022, 11:30
Guvernul de la București a aprobat, miercuri, Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei și Planul de acțiune pentru perioada 2022-2027. Scopul acestora este de a reduce numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 7% până în anul 2027, față de 2020. Conform datelor Eurostat publicate anul trecut, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în 2019 se ridica la 31,2% din populația României, adică circa 6 milioane de persoane, față de 44,2% în anul 2008, ceea ce reprezenta aproximativ 9 milioane de persoane.
Strategia națională prevede măsuri de combatere a sărăciei, dreptul la asistență socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială și economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului, precum și măsuri de redresare și reziliență în sistemul de servicii sociale, în contextul pandemiei Covid-19 sau a altor situații speciale.
Patru obiective strategice are documentul aprobat de Executiv. Între acestea – asigurarea unui trai decent pentru toți și combaterea situațiilor tranzitorii de sărăcie a resurselor, pentru ca acestea să nu se transforme în probleme structurale de sărăcie și excluziune socială. Apoi, realizarea de investiții sociale, intervenții directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei pe mai multe generații; modernizarea sistemului de protecție socială și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea capacității administrative pentru coordonarea acestor măsuri. Finanţarea obiectivelor şi a măsurilor prevăzute în planul de acțiune sunt suportate, în principal, din fonduri europene, dar și din bugetul fiecărei instituții sau autorități publice responsabile sau implicate.
Tot în ședința de Guvern au fost alocate 160 de milioane de lei pentru înființarea a 100 de centre sociale, fără cazare, pentru bătrâni. Guvernul va majora în scurt timp și norma de hrană pentru pacienți, de la 11 la 20 de lei pe zi, spune Marcel Ciolacu, liderul PSD, partid al coaliției de guvernare. Potrivit acestuia, ministrul Sănătăţii a discutat deja cu cel al Finanţelor, iar măsura ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu săptămâna viitoare, fiind o urgenţă determinată de scumpirea accelerată a alimentelor.
Pachetul de măsuri sociale şi economice pentru populaţie va fi discutat, luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare. Varianta propusă de PSD prevede acordarea de vouchere de 50 de euro la două luni pentru persoanele cu pensii sub 1.500 de lei și a unor vouchere de 30 de euro pentru rechizite și îmbrăcăminte acordate copiilor din familii monoparentale sau în funcție de veniturile părinților.
Potrivit social-democraților, acest pachet social, susţinut şi de Comisia Europeană, ar putea fi finanțat cu fonduri europene până la aproape 700 de milioane de euro. Varianta avută în vedere de partenerii de guvernare de la PNL prevede acordarea de bonuri pentru alimente, în valoare dublă, de aproximativ 100 de euro, care să fie acordate cel puţin până în iunie anul viitor.