Strategia rusească a livrărilor de gaze
Livrările de gaze din Rusia către Europa sunt privite cu îngrijorare de ţările europene. Problemă recurentă a ultimilor ani, situaţia este acum cu atât mai tensionată pe fondul conflictului din Ucraina.
Corina Cristea, 16.09.2014, 12:17
UE depinde în proporţie de 30% de Rusia în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, iar derularea evenimentelor din Ucraina sporeşte cu fiecare zi temerile Europei privind o eventuală întrerupere în această iarnă. Moscova a redus deja livrările, iar statele din Europa de Est, de la Polonia până la Serbia, îşi suplimentează stocurile. În ceea ce pare tot mai mult un război al nervilor, fără a-şi motiva deciziile, Gazprom a anunţat, luni, autorităţile de la Bucureşti că până duminică va diminua cu 10% cantitatea de gaze naturale livrată României, revenind ulterior si anunţând că marţi, miercuri şi joi, livrările vor fi, totuşi, la parametri normali.
„Se pare că va trebui să ne obişnuim cu această situaţie, care probabil se va repeta şi în lunile următoare. Totuşi, gazele importate din Rusia reprezintă o cantitate nesemnificativă şi nu afectează siguranţa furnizării de gaze naturale, nici dacă Gazprom ar opri în totalitate livrarea de gaze şi ar reporni-o în primăvară. Suntem pregătiţi pentru orice situaţie, iar populaţia României nu va suferi de frig nici dacă iarna va fi deosebit de grea” – a declarat ministrul român al energiei, Răzvan Nicolescu.
Declaraţia a fost făcută în condiţiile în care România are o producţie internă anuală considerabilă – de 11 miliarde de metri cubi -, iar depozitele, cu o capacitate totală de 2,8 miliarde de metri cubi, sunt pline pe jumătate. Potrivit lui Răzvan Nicolescu, în această perioadă România consumă zilnic 16 milioane de metri cubi de gaze naturale, dar produce o cantitate dublă, de 31 de milioane de metri cubi. Nu la fel de bine stau vecinii săi, Bulgaria şi Serbia, expuse în mod special la întreruperi, deoarece sunt aproape complet dependente de gazele ruseşti care vin prin Ucraina, relevă o analiză Bloomberg.
Săptămâna trecută, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte. Depozitele subterane din Cehia şi Polonia sunt pline, în timp ce Slovacia îşi va majora capacitatea de stocare în următoarele zile, au anunţat companiile energetice din aceste state. Doar Lituania are suficiente capacităţi de stocare pentru a supravieţui în timpul iernii fără gaz rusesc, spune analistul Mikhail Korchemkin de la East European Gas.
Rusia şi-a suspendat la mijlocul lui iunie livrările de gaz spre Ucraina, care după instalarea la Kiev a liderilor prooccidentali refuză creşterea de preţ impusă de Gazprom şi care a acumulat, potrivit Moscovei, datorii în valoare de 5,3 miliarde de dolari. În acest context, analiştii văd deciziile Rusiei drept modalităţi prin care Moscova încearcă să limiteze orice excedent de gaz disponibil în regiune pentru a opri fluxul invers spre Ucraina.