Strategia NATO
În condiţiile adâncirii crizei din Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică îşi propune o nouă strategie de apărare care va avea în vedere statele membre din Est, inclusiv Romania.
Valentin Țigău, 02.09.2014, 13:13
Cei 28 de şefi de stat ai ţărilor membre ale NATO urmează să adopte, la summitul din 5-6 septembrie, din Ţara Galilor, un plan de reacţie la acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Alianţa Nord-Atlantică va deveni mai vizibilă în statele membre din flancul estic, prin constituirea unei forţe avansate care să răspundă rapid ameninţărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, aceste baze nu vor fi permanente.
Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Rasmussen a mai anunţat că, în vederea consolidării securităţii Ucrainei, Occidentul aşteaptă ca noul parlament de la Kiev, care va rezulta după alegerile din 26 octombrie, să schimbe actuala legislaţie ucraineană care prevede nealinierea ţării la vreun bloc militar. Presa occidentală a dezvăluit că NATO intenţionează să desfăşoare cinci baze în Europa de Est, în ţări precum Letonia, Lituania, Estonia, România şi Polonia.
Conform planurilor NATO, până la 600 de militari vor fi staţionaţi în fiecare din aceste baze militare. Scopul instalării lor – a precizat Rasmussen – nu are un caracter ofensiv, ci urmăreşte să descurajeze orice potenţială agresiune. Secretarul general al NATO a mai explicat că Alianţa a făcut, de la terminarea războiului rece şi până astăzi, eforturi considerabile pentru a dezvolta un parteneriat cu Rusia.
Apogeul acestor eforturi l-a constituit summit-ul NATO de la Lisabona, din 2010, când Alianţa a propus Rusiei un parteneriat strategic. Agresiunea asupra Ucrainei şi violarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi generarea unor stări de tensiune şi instabilitate în Europa de Est a însemnat încălcarea de către Moscova a principiilor unui asemenea parteneriat strategic. Potrivit corespondentului Radio România la Moscova, Rusia are, însă, o atitudine de mult precizată în legătură cu aceste obiective ale NATO, considerând că ele sunt ostile şi că, dacă NATO o va trata ca pe un adversar, Kremlinul îşi rezervă dreptul să ia măsuri în consecinţă.
Amintim şi faptul că, la Bucureşti, premierul român, Victor Ponta a anunţat că, la summitul NATO de săptămâna aceasta, ţara sa va cere, în contextul crizei din Ucraina, o prezenţă militară clară în România şi un angajament clar în regiune, mai ales că pentru România este important să se ştie protejată. România, declara Victor Ponta, a dovedit că este un partener solid al NATO şi al SUA şi, într-o situaţie de criză, este o oportunitate să-şi consolideze acest statut.