Statutul magistraţilor, modificat
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat, luni, modificările aduse statutului magistraţilor de Comisia parlamentara speciala pentru legile justiţiei.
Corina Cristea, 12.12.2017, 12:23
Modificarea legilor justiţiei a ajuns şi în atenţia Consiliului Europei, care cere României clarificări despre controversatele iniţiative legislative, după ce Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a activat, în premieră, o procedură pentru circumstanţe excepţionale. În acest fel, Consiliul vrea să verifice dacă schimbările legislative din România nu încalcă standardele anticorupţie ale acestui organism european. În pofida protestelor care de aproape un an adună în stradă, în Bucureşti, în alte oraşe din ţară sau în diaspora, un număr semnificativ de oameni nemulţumiţi de demersul de modificare a legilor justiţiei, luni a fost făcut încă un pas pe direcţia dorită de coaliţia PSD-ALDE aflată la putere – una dintre cele trei legi privind justiţia a fost adoptată de deputaţi. Aceasta, deşi CSM, Ministerul Public şi majoritatea asociaţiilor de magistraţi au contestat modificările.
Astfel, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, se introduce controlul ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei, asupra procurorilor, magistraţii nu pot fi colaboratori ai serviciilor secrete şi sunt obligaţi să depună anual declaraţii pe propria răspundere în acest sens. De asemenea, se introduce obligaţia statului de a se îndrepta pentru recuperarea prejudiciului împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă. În acelaşi timp, un magistrat nu mai poate fi suspendat automat dacă este trimis în judecată, preşedintele României nu mai poate refuza numirea procurorilor în funcţia de judecători şi, invers, nici a şefilor de la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie. În schimb, şeful statului îşi păstrează prerogativele actuale în procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.
Toate aceste prevederi au fost adoptate miercurea trecută într-o şedinţă-maraton a deputaţilor, acum având loc doar sesiunea de vot final. Decizia a nemulţumit opoziţia, care a apelat, fără succes, la procedurile legale de contracarare a demersului puterii. În aceeaşi şedinţă a primit vot final şi controversatul proiect de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit căruia sunt anulate interdicţiile aplicate parlamentarilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007-2013.
Iar al doilea proiect din pachetul de modificare a legilor justiţiei, cel privind organizarea judiciară, a primit raport favorabil din partea Comisiei speciale şi urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor. Cele mai controversate modificări se referă la înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea