Statistici econonomice
România are, în primele trei luni din 2014, pentru al doilea trimestru consecutiv, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate de Eurostat, care a anunţat şi cifrele privind inflaţia.
Corina Cristea, 16.05.2014, 12:51
Estimările preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat, arată că România a avut, în primul trimestru al anului, cea mai mare creştere a produsului intern brut din Uniunea Europeană, faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea este de 3,8%, comparativ cu media de 1,4% înregistrată la nivel comunitar, şi a fost susţinută în principal de consum şi de producţia industrială. Cererea internă reprezintă un factor determinant şi în cazul Germaniei, unde creşterea de 0,8% înregistrată este dublă faţă de aşteptările specialiştilor. Consumul în scădere şi temerile investitorilor trag în jos, în schimb, a doua economie din zona euro, Franţa.
Potrivit EUROSTAT, din grupul economiilor cu probleme, Ciprul înregistrază cea mai mare scădere, urmat de Estonia, Grecia şi Italia. În schimb, situaţia s-a îmbunătăţit în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2013, în Spania şi Portugalia – ţări care au trecut prin ample programe de austeritate şi reforme, dar şi în Marea Britanie.
Pe de altă parte, preţurile au înregistrat, în medie, o creştere anuală de 0,8% la nivelul Uniunii Europene, explicată prin majorarea tarifelor la electricitate, tutun, dar şi prin creşterea preţurilor vacanţelor.
În România şi Austria ritmul de creştere al acestui indicator a fost, însă, dublu. Datele anunţate de Eurostat vin după ce, la începutul lunii, Comisia Europeană a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, pe care le-a estimat la 2,5%, respectiv 2,6%. Mai optimist, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, speră chiar la un procent de 4%.
Creşterea economică importantă înregistrată de România nu ne ajută să prindem din urmă ţările UE şi să adoptăm euro în 2019, însă este un bun pas înainte, a apreciat, la Bucureşti, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. El a amintit că, exceptând Polonia, toate ţările din regiune au simţit criza ca o pauză în procesul de recuperare a economiilor lor faţă de economiile UE. Recuperarea economică este cea mai importantă ţintă a guvernelor din regiune. În 2007 – 2008, lucrurile arătau bine, dar lucrurile s-au oprit. În majoritatea cazurilor, procesul s-a reluat şi multe ţări din regiune cresc mai repede decât vechile ţări UE şi de cât o făceau în trecut”, a mai spus Olteanu.
Oficialul BNR s-a referit şi la situaţia creditării din România, în cazul căreia s-ar vedea deja o mică expansiune”, după ani de stagnare. Dar şi la economia reală, unde se constată o consolidare a cererii locale care, spune Bogdan Olteanu, creşte chiar dacă nu a ajuns la potenţialul pe care îl are România.