Statistici economice europene
Cifrele pozitive publicate de Eurostat privind evoluţia ratei inflaţiei şi a şomajului în UE, respectiv zona euro, indică faptul că programele de relaxare economică anunţate, luna trecută, de BCE, dau rezultate.
România Internațional, 03.03.2015, 12:49
Programul de relaxare economică promovat de Banca Centrală Europeană pare să dea primele roade. O arată datele preliminare privind şomajul şi inflaţia, doi indicatori extrem de importanţi, care s-au îmbunătăţit uşor luna trecută, date publicate luni de Oficiul European de Statistică. Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv, ajungând în februarie la minus 0,3%, iar la nivelul UE de minus 0,5%.
Cifrele sunt primele după ce BCE a anunţat, în ianuarie, că va injecta peste 1.000 de miliarde de euro in economia Uniunii, pentru a evita fenomenul deflaţiei. Aceasta înseamnă o scădere prelungită a preţurilor, care antrenează, la rândul său, o scădere a salariilor şi a consumului. Cu toate acestea, zona euro rămâne expusă şocurilor economice, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei a rămas negativă. Cifrele Eurostat arată că Malta, Austria şi România, cu 0,5%, au fost ţările din UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei. O evoluţie bună a înregistrat, pe de altă parte, rata şomajului.
Potrivit datelor preliminare ale Eurostat, in ianuarie, aceasta a inregistrat o uşoară scădere, până la 9,8% în Uniunea Europeana, respectiv 11,2%, in zona euro. Chiar dacă sunt date preliminare şi nu marchează o evoluţie pozitivă spectaculoasă, analistii economici observă că rata şomajului este la cel mai scăzut nivel în zona monedei unice de după aprilie 2012. Totusi, la începutul anului, aproape 24 de milioane de europeni erau, în continuare fără un loc de muncă. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se inregistrează în Grecia(25, 8%) şi Spania (23,4 procente).
La polul opus se află Germania şi Austria, unde numărul celor fără un serviciu este sub 5%. Nici o îmbunătăţire nu există în ceea ce-i priveşte pe tinerii fără ocupaţie,.rata şomajului în rândul acestora – adică persoanele cu vârstă de până la 25 de ani – depăşeste 21%. În ţările cele mai afectate de criză, Grecia si Spania, jumătate din tineri nu au o slujbă, iar in Italia, procentul este de 41. România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6,5%.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în ianuarie 2015, aceasta a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de ultima lună a anului trecut şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de ianuarie 2014. Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani estimat pentru luna ianuarie este de 607 mii persoane. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi (6,8%) o depăşeşte cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor.