Starea pacienţilor răniţi în incendiul din clubul bucureştean
Autorităţile române, sprijinite pe plan internaţional, fac eforturi pentru salvarea sau vindecarea răniţilor în incendiul de la Colectiv.
Roxana Vasile, 10.11.2015, 12:40
Bilanţul morţilor în urma incendiului de la finele lunii octombrie, de la clubul de rock Colectiv din Bucureşti, creşte de la o zi la alta. Numărul răniţilor din spitalele Capitalei a scăzut la aproximativ 70, dar dintre aceştia circa 20 sunt, în continuare, în stare critică şi gravă. 30 de persoane au fost transportate, inclusiv cu un avion al NATO, pentru a fi tratate în clinici din Israel, Belgia, Austria, Olanda, Marea Britanie sau Norvegia. Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cârstoiu, a explicat că unitatea pe care o conduce nu putea asigura tratamentul pacienţilor după depăşirea fazei acute, iar decizia de transfer peste hotare a fost cea corectă.
Cătălin Cârstoiu: “Noi nu putem susţine aceşti pacienţi în faza post-acută, deci faza care începe de acum încolo. De aceea, cred că a fost decizia absolut corectă şi a survenit atunci când aceşti pacienţi au putut fi mutaţi de colo-colo. Gândiţi-vă că un singur transfer – dus în sala de operaţie şi întors din sala de operaţie – a unui astfel de pacient poate să genereze complicaţii.”
Aflaţi la Bucureşti, medici din Germania şi Franţa evaluează pacienţii din spitalele româneşti şi decid eventuala lor mutare în unităţi medicale europene. Doctorul român Ciprian Isacu, stabilit în Hexagon, şef al Secţiei de Arşi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a apreciat că personalul medical din România a acţionat exact şi corect. În opinia sa, nu s-ar fi intervenit mai bine în Franţa, Belgia sau Anglia.
Ciprian Isacu: “Spre surpriza mea, nu numai că nu avem lecţii de dat, însă mă întreb ce am fi făcut noi – reprezint un centru, poate cel mai mare din Franţa, dar sigur din sud-vestul Franţei – în faţa unei nenorociri de talia aceasta? Este o muncă de calitate, nu vă puteţi închipui. Din punct de vedere tehnic, sunt top; din punct de vedere uman, nimic de reproşat. Arsura este o patologie foarte complicată, poate cea mai grea şi cea mai scumpă. O zi de reanimare în străinătate costă peste 8.500 de euro. Deci, s-a acţionat ca la carte.”
Toate persoanele decedate chiar în seara tragediei de la Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la o parte din victime, cărora le-au cedat sistemele respirator, cardiac şi renal, concentraţiile erau peste valorile letale – indică rezultatele analizelor efectuate de Institutul National de Medicină Legală din Bucureşti. Or, cum efectele toxice ale acestor substanţe se pot manifesta nu numai imediat, ci şi în timp, cei care au scăpat teferi din incendiu au fost sfătuiţi să îşi facă, totuşi, un control medical.