Stadiul relaţiilor România – NATO
NATO face demersuri pentru întărirea flancului estic al Alianţei.
Roxana Vasile, 13.02.2017, 12:17
La baza aeriană Mihail Kogălniceanu din sud-estul României sunt aşteptaţi, în această săptămână, 500 de militari americani. Unitatea de luptă căreia îi aparţin – Batalionul 1 „Vulturii luptători” – face parte din Brigada 3 Blindate de la Fort Carson, în Colorado. Americanii aduc cu ei tancuri, transportoare blindate şi tunuri autopropulsate, adică tehnică grea de luptă necesară pentru participarea la exerciţii multinaţionale. Mai multe detalii ne oferă colonelul Romeo Feraru, din partea Statului Major al Forţelor Terestre române: “Cei 500 de militari şi tehnica de luptă din forţele terestre americane aparţinând Batalionului 1 Fighting Eagles vor staţiona în România pentru o perioadă de 9 luni, după care vor fi înlocuiţi cu militari dintr-o altă unitate de luptă, asigurându-se, astfel, o prezenţă consistentă continuă în Europa.”
Sosirea militarilor SUA, care vor participa la aplicaţii militare în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve, se înscrie în demersurile NATO de întărire a flancului estic al Alianţei, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea. De altfel, efective cu rol de a descuraja orice agresiune la adresa statelor NATO sunt deplasate şi în ţările baltice, Polonia şi Bulgaria. Din nou, cu detalii, colonelul Romeo Feraru: “Militarii americani se vor instrui cu militari români din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”, dotaţi cu tancuri TR-85M1 „Bizonul” şi din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, dotaţi cu maşini de luptă ale Infanteriei MLI-84M „Jderul”. Aceştia, prin efectuarea de exerciţii tactice de luptă la nivel de pluton şi companie şi prin executarea de trageri întrunite cu muniţie reală, vor exersa tacticile, tehnicile şi procedurile comune, realizând interoperabilitatea dintre subunităţile americane şi româneşti.”
Acum un an, la summitul Aliat de la Varşovia, într-un context geopolitic extrem de complicat, ţările membre decideau să ia măsuri menite să consolideze apărarea şi descurajarea în zona Mării Negre. Duminică, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au salutat progresele, deja, obţinute şi au subliniat că este nevoie de continuarea eforturilor în vederea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit despre nevoia unor acţiuni coerente atât în nordul, cât şi în sudul flancului estic. La rândul său, adresând mulţumiri pentru contribuţia substanţială a României la operaţiunile şi misiunile Aliate, în special din Afganistan, Jens Stoltenberg şi-a exprimat aprecierea faţă de angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, hotărârea ei fermă de a-şi respecta obligaţiile în calitate de membru al NATO.