SRI şi mandatul de supraveghere tehnică
Instituţiile însărcinate cu apărarea ţării şi siguranţa naţională au reacţionat după decizia Curţii Constituţionale a României de a bloca posibilitatea ca SRI să poată face interceptări în dosarele instrumentate de DNA şi de alte parchete.
Daniela Budu, 14.03.2016, 13:08
Guvernul României a adoptat ordonanţa de urgenţă care permite ca interceptările în cauze penale să fie efectuate în continuare, dar nu de către Serviciul Român de Informaţii. Documentul primise avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocat într-o reuniune extraordinară de preşedintele Klaus Iohannis. Ordonanţa a fost elaborată după ce, pe 16 februarie, Curtea Constituţională a decis că SRI nu mai are voie să facă interceptări în dosare penale.
Activitatea parchetelor ar fi fost serios afectată, întrucât anchetele în lucru ar fi fost îngreunate sau chiar oprite – se arată în motivarea ordonanţei. Şeful statului a spus că ordonanţa oferă, într-o primă etapă, o soluţie pentru organele judiciare. Ulterior Parlamentul poate avea în vedere şi alte rezolvări.
Klaus Iohannis: “Sunt opinii potrivit cărora activitatea parchetelor, în absenţa infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanţa de urgenţă vine să răspundă exact acestei preocupări. CSAT a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de către guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituţiile statului, cât şi opinia publică”.
Klaus Iohannis mai spune că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată şi pusă în acord cu legislaţia. Potrivit şefului statului, alt aspect ţine de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiţia să-şi facă datoria, fie că este vorba de cazuri de securitate naţională, fie de cazuri de corupţie. În condiţiile în care singura infrastructură specializată în interceptarea convorbirilor este deţinută de SRI, Guvernul a trebuit să găsească soluţia ca aceasta să poată fi folosită, fără intervenţie umană a Serviciului şi cu implicarea exclusivă a organelor de cercetare penală, cum a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună: “Avem o singură infrastructură care poate face posibilă punerea în executare a mandatelor de interceptare şi această structură aparţine SRI. Ceea ce am dorit să facem prin ordonanţa de urgenţă este să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală pe care îl fac procurorii”.
Ordonanţa de urgenţă are putere de lege – a mai spus Raluca Prună. De menţionat că şefii DNA şi DIICOT au anunţat deja că, în noile condiţii, vor avea nevoie de mai mulţi angajaţi şi de o suplimentare a fondurilor pentru a face interceptări cu resurse proprii, iar ritmul instrumentării dosarelor ar putea fi încetinit în următoarea perioadă.