Sprijinul României pentru Ucraina
Oficialii români îşi reiterează susţinerea pentru Ucraina vecină.
Bogdan Matei, 27.04.2022, 11:59
Asemenea multor personaje de prim-plan ale politicii europene sau americane, trei dintre cei mai importanţi decidenţi politici din România au mers, marţi, la Kiev, pentru a-şi reitera susţinerea fermă faţă de Ucraina invadată de trupele ruse. Premierul şi liderul PNL Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, diplomatul de carieră neafiliat politic Bogdan Aurescu, le-au spus responsabililor de la Kiev că Bucureştiul e alături de ei şi de poporul ucrainean. Peste 600 de kilometri de frontieră despart România de statul vecin.
La întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ceilalţi oficiali ucraineni, premierul Ciucă a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina, inclusiv prin gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut graniţa cu România. Aceasta a implicat crearea taberelor pentru refugiaţi, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaţionale şi de transport, precum şi la piaţa muncii din România.
Supusă unei blocade maritime de către flota militară rusă, Ucraina are dificultăţi în a-şi realiza exporturile tradiţionale de cereale şi produse de origine animală, iar şeful Executivului a menţionat, ca măsură concretă de sprijin, liberalizarea temporară de către România a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni, precum şi facilitarea accesului mărfurilor din Ucraina la porturile fluviale şi maritime româneşti.
România, au spus oficialii veniţi de la Bucureşti, este disponibilă şi interesată să participe substanţial la procesul de reconstrucţie post-conflict a Ucrainei. Vizita lor a cuprins şi localităţile Borodianka şi Irpin (nord), din apropierea capitalei Kiev, însângerate de trupele ruse, care au lăsat în urma lor gropi comune şi cadavre zăcând pe străzi.
Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, din nou, atrocităţile comise de trupele de invazie şi a exprimat sprijinul României pentru derularea unei investigaţii internaţionale care să-i aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de crime. „Vizita dumneavoastră este un semnal important şi clar de sprijin pentru Ucraina în războiul împotriva Federaţiei Ruse” – a apreciat preşedintele Zelenski. El afirmă că „o componentă importantă a viitorului european comun va fi protecţia şi dezvoltarea absolută a minorităţilor noastre naţionale – comunitatea ucraineană din România şi comunitatea românească din Ucraina”.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, Marcel Ciolacu, a subliniat că solidaritatea poporului român cu vecinii săi ucraineni trebuie întărită şi la nivelul minorităţilor. Comunitatea românească din statul vecin însumează peste 400 de mii de oameni, majoritatea concentrați în nordul Bucovinei, nordul și sudul Basarabiei și Ținutul Herța, teritorii românești anexate de fosta Uniune Sovietică stalinistă în 1940 și preluate, ca stat succesor, de Ucraina în 1991, odată cu dezintegrarea URSS.