Sprijin pentru victimele cutremurului din Italia
Solidari cu victimele cutremurului din Italia, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru au decis să meargă în zona sinistrată pentru a fi alături de comunitatea de români.
Corina Cristea, 30.08.2016, 12:44
Românii afectaţi de cutremurul din Italia vor fi sprijiniţi de Guvernul de la Bucureşti. Executivul a aprobat, în şedinţă extraordinară, un prim pachet de măsuri cu ajutoare financiare, măsuri anunţate de premierul Dacian Cioloş:
Acordăm ajutoare de urgenţă pentru rudele persoanelor decedate, totodată vom asigura sprijin şi pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă. Avem totodată un ajutor specific pe care îl propunem pentru copiii care au rămas orfani; ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor este deja acolo, s-a întâlnit cu românii spitalizaţi, s-a întâlnit cu familiile celor afectaţi şi cu reprezentanţii autorităţilor de acolo.”
Copiii rămaşi orfani vor primi câte 6.000 de euro. Câte 1.000 de euro vor primi familiile celor decedaţi, iar 10.000 de euro vor fi acordaţi pentru familiile ale căror case au fost distruse în proporţie de peste 50%. Câte 1.000 de euro vor primi şi cei care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate. Potrivit autorităţilor, aceste ajutoare se acordă la cerere, iar persoanele îndreptăţite vor adresa o solicitare misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Ministerului de Externe şi agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.
Premierul vrea, pe de altă parte, o analiză privind capacitatea de reacţie a României în cazul unei catastrofe similare celei din Italia şi a solicitat autorităţilor să prezinte, în două săptămâni, un document în acest sens.
Tema consolidării clădirilor cu probleme din România, concentrate în centrul Bucureştiului şi construite în urmă cu zeci de ani după norme dovedit incompatibile cu situaţia seismică a zonei, este una recurentă. Autorităţile admit că în România sunt probleme care trenează de ani de zile în ceea ce priveşte consolidarea unor clădiri, situaţia datorându-se în mare parte reticenţei proprietarilor de a elibera temporar imobilele pentru a fi refăcute. De aceea, executivul ia în calcul iniţierea unor proiecte legislative care să schimbe această stare de fapt.
Deocamdată, guvernul a modificat regulamentul de organizare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, fiind înfiinţate patru noi structuri, cu atribuţii în pregătirea pentru intervenţie a personalului operativ sau pregătirea populaţiei pentru situaţii de urgenţă.