Sprijin pentru Ucraina
La împlinirea a doi ani de la declanșarea pe scară largă a invaziei ruse, liderii G7 au promis că vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie.
Corina Cristea, 26.02.2024, 11:44
Cu pierderi în creştere, deficit de muniție și trupe, cu ajutorul financiar american blocat şi cu perspectiva preşedinţiei lui Donald Trump la orizont, ucrainenii au întâmpinat împlinirea a doi ani de război cu teamă pentru ce le-ar putea rezerva viitorul. Kievul recunoaște că situația este extrem de dificilă pentru forțele sale, dar rămâne la fel de determinat să învingă. “Ucraina va reuși”, a clamat, pe 24 februarie, cu aceeași convingere ca în primele zile de conflict președintele Volodimir Zelenski de pe aeroportul Hostomel, capturat de trupele ruseşti în primele ore ale invaziei şi scenă a unor lupte violente.
La fel de determinată în sprijinul său pentru Kiev rămâne și UE. “Mai mult ca niciodată, susţinem cu tărie Ucraina – financiar, economic, militar, moral. Până când ţara va fi în sfârşit liberă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a salutat “rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”. Venită la Kiev, alături de premierul Italiei, Giorgia Meloni, premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi premierul Canadei, Justin Trudeau, șefa executivului comunitar a anunțat transferarea, în luna martie, către Ucraina a unei prime tranșe din ajutorul macrofinanciar de 50 de miliarde de euro oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027.
La finalul unui summit G7 prin videoconferinţă condus de la Kiev de premierul Giorgia Meloni, liderii celor şapte ţări cele mai dezvoltate au promis, sâmbătă, că vor sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, adăugând că vor căuta modalităţi de a face Rusia să plătească pentru daunele provocate de invazia declanşată. G7 s-a angajat și „să acţioneze împotriva actorilor terţi care susţin material războiul Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi măsuri contra entităţilor (…) în statele terţe”. „Cerem insistent aprobarea ajutorului suplimentar pentru acoperirea nevoilor bugetare restante ale Ucrainei în 2024”, se mai arată în declaraţia G7, făcând aluzie la blocarea de către republicani în Congresul american a pachetului suplimentar de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden.
Sâmbătă, la Kiev, preşedintele Zelenski a semnat, pe de altă parte, acorduri bilaterale de securitate cu premierul italian si cu cel canadian. Italia si Canada s-au alăturat astfel Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Danemarcei în încheierea unui acord de securitate pe 10 ani cu Kievul – acorduri menite să consolideze securitatea Ucrainei până când aceasta va deveni membră NATO. Tot sâmbătă, la o zi după ce UE a aprobat al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, Marea Britanie a anunţat un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie