Sprijin pentru restructurarea companiei TAROM
Ajutorul de stat aprobat de Comsia Europeană permite salvarea de la faliment a Companiei Naţionale Aeriene TAROM. După 17 ani de pierderi, aceasta ar putea să devină profitabilă.
Mihai Pelin, 30.04.2024, 12:25
Comisia Europeană (CE) şi-a dat acordul pentru ca TAROM, transportatorul aerian national român, să primească un ajutor de stat de aproximativ 95 de milioane de euro în vederea restructurării.
Potrivit Executivului comunitar, subvenţiile vor permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung. Totuşi, precizează Bruxelles-ul, pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave.
Măsurile din planul de restructurare prevăd anularea unei datorii de peste 49 de milioane de euro, corespunzătoare valorii unui ajutor pentru salvare, aprobat de CE în februarie 2020, şi o injecţie de capital de aproape 46 de milioane de euro. TAROM are totodată şi o contribuţie proprie de peste 77 de miloane de euro, bani proveniţi din vânzarea de aeronave şi dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condiţiile pieţei.
Comisarul european pe transporturi, Adina Vălean, afirmă că aprobarea ajutorului reprezintă un certificat de sănătate al companiei şi un avantaj pentru găsirea unor investitori pentru operatorul aerian national român.
Potrivit comisarului european, un astfel de plan de restructurare are anumite criterii care trebuie îndeplinite, iar CE a considerat că este ‘foarte solid’ şi compania poate redeveni profitabilă în viitor.
În ceea ce priveşte o eventuală restructurare de personal la TAROM, Adina Vălean a precizat că Executivul comunitar nu a indicat acest lucru.
La rândul său, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că ajutorul aprobat de Comisia Europeană va permite evitarea falimentului TAROM. El a reiterat dorinţa autorităţilor române de a salva compania, care se confruntă de mai mulţi ani cu dificultăţi financiare.
Este un pas foarte important pentru TAROM, una dintre companiile fanion ale României, care va demara un amplu proces de redresare şi reorganizare, iar ajutorul pe care CE l-a aprobat demonstrează traiectoria bună pe care se află compania în acest moment, au subliniat și reprezentanţii acesteia.
Planul de redresare vizează câteva mari direcţii de acţiune: înnoirea flotei de aeronave; creşterea eficienţei comerciale prin optimizarea rutelor de zbor şi adaptarea politicilor comerciale; creşterea eficienţei organizaţionale, prin reorganizarea proceselor, reconfigurarea activităţilor de mentenanţă a aeronavelor, digitalizarea companiei şi restructurarea funcţiilor suport. Astfel, serviciile furnizate se vor moderniza şi vor avea o abordare centrată pe client, concentrându-se pe obţinerea de venituri suplimentare durabile.
Totodată, se urmărește optimizarea costurilor, prin îmbunătăţirea utilizării resurselor. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 2010. Ea deţine o flotă de 18 aeronave şi are în portofoliul său un număr de 70 de destinaţii operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi.