Sprijin pentru Rep. Moldova
Sistemul de educaţie din Rep.Moldova va fi destinatarul unui ajutor de 20 de milioane de euro. Expeditorul este România vecină, cea care a promis o asistenţă financiară nerambursabilă mai largă.
Florentin Căpitănescu, 20.12.2013, 13:03
Prin vocea premierului Victor Ponta, România a anunţat că va acorda Rep.Moldova aproape 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ. Aceşti bani fac parte dintr-un pachet financiar mai amplu, nerambursabil, de 100 de milioane de euro.
Până acum, Bucureştiul nu şi-a onorat integral angajamentul luat cu ceva ani în urmă, în 2010, an în care, ca o coincidenţă nefericită, economia românească a intrat în vârtejul crizei globale. 8 milioane de euro în vara lui 2010, când Rep.Moldova a fost dată peste cap de inundaţii catastrofale, şi aproape 10 milioane de euro, pentru realizarea unui gazoduct, într-un proiect bilateral nefinalizat încă, sunt paşii pe care România i-a făcut, până acum, pe calea respectării propriilor promisiuni. Trăgând linie şi adunând, Bucureştiul a oferit sau urmează să ofere în viitorul apropiat aproape 40 de milioane de euro – o sumă ce poate părea mică la nivel inter-ţări, dar binevenită pentru Rep. Moldova, care rămâne cea mai pauperă între ţările de pe Vechiul Continent.
În ciuda marilor şi vizibilelor probleme economice pe care le are Rep.Moldova, actuala coaliţie pro-europeană aflată la guvernare are, totuşi, voinţa politică de a redresa corabia, la cârma căreia, până în 2009, s-au aflat comuniştii filoruşi, cei care aveau o privire unidirecţională, spre Est. În ultimii ani, alianţa pro-europeană a reuşit, în ciuda convulsiilor interne, să schimbe macazul, în special în politica externă, şi să îndrepte Rep.Moldova, cu paşi mici, dar siguri, spre Uniunea Europeană.
De altfel, Rep.Moldova a parafat, la sfarşitul lunii noiembrie, acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE, într-un context regional delicat, în care Rusia, cu ale sale reflexe imperialiste netocite, nu se dezminte. Parafarea acordurilor a fost, deopotrivă, un succes şi pentru Bucureşti, care şi-a luat în serios rolul de avocat al Chişinăului în relaţia acestuia cu Bruxelles-ul.
Totuşi, pentru Rep. Moldova urmează, după cum aprecia, joi, preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, un 2014 complicat, în care alegerile legislative sunt decisive.
Pentru analiştii politici de la Bucureşti lucrurile sunt clare: în cazul unei nedorite reveniri la putere a comuniştilor, cei care continuă să stea cocoţaţi în vârful sondajelor, Rep.Moldova riscă să fie deviată de pe traiectoria ideală spre UE, pe care a înscris-o actuala guvernare, iar viitorul său va fi amanetat, din nou, Rusiei.