Sprijin internaţional pentru Ucraina
Occidentul va sprijini Ucraina şi va spori presiunea asupra Moscovei, inclusiv prin noi sancţiuni.
Ştefan Stoica, 20.04.2022, 11:58
Statele şi instituţiile occidentale îşi vor întări, în continuare, sub toate formele posibile, sprijinul pentru Ucraina, stat agresat, inclusiv prin adoptarea de noi sancţiuni la adresa Rusiei, stat agresor, şi consolidarea izolării internaţionale a Moscovei. Sunt concluziile ultimei runde de consultări iniţiate de preşedintele american, Joe Biden, la care au participat lideri din NATO, Uniunea Europeană şi din grupul G7.
A participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Potrivit administraţiei prezidenţiale, liderii au analizat situaţia de securitate şi perspectivele de evoluţie a acesteia, respectiv grava situaţie umanitară rezultată în urma retragerii forţate a armatei ruse din zonele ocupate anterior. Ei au condamnat crimele comise împotriva civililor şi distrugerile masive ale zonelor locuite şi ale infrastructurii civile şi au reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curţii Penale Internaţionale de a investiga, a judeca şi condamna pe cei responsabili pentru crime.
În intervenţia sa, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa crucială a menţinerii coordonării strânse şi a unităţii aliate şi transatlantice, precum şi cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune. Liderul de la Bucureşti a condamnat cu fermitate crimele comise de trupele ruse împotriva civililor şi continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra ţintelor civile.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a menţionat demersurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei în plan politic, logistic şi umanitar, la care se adaugă şi cele privind facilitarea fluxului a sute de mii de cetăţeni ucraineni de la frontieră şi găzduirea refugiaţilor pe teritoriul ţării. Preşedintele României a evidenţiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră. El a reafirmat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din martie cu privire la crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi a consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.
Potrivit preşedintelui român, actuala situaţie gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiune şi a evocat deciziile privind transformarea şi adaptarea pe termen lung a Alianţei care trebuie să fie luate la Summitul NATO de la Madrid, din iunie.
Preşedintele României a subliniat, totodată, necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, vecină României şi Ucrainei, în plan politic şi economic, pentru gestionarea refugiaţilor ucraineni, precum şi în cazul unei eventuale noi crize energetice. Liderul român a făcut apel la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia şi a apreciat că sancţiunile s-au dovedit un instrument eficient.