Sprijin internațional pentru România
Confruntată cu o situație fără precedent de la începutul pandemiei, România a cerut sprijin prin Mecanismul de protecție civilă, iar ajutoarele au început să sosească.
Corina Cristea, 18.10.2021, 11:33
Cu doar șase milioane de persoane vaccinate dintr-o populație de circa 19 milioane, România a avut, săptămâna trecută, cea mai mare rată a deceselor asociate covid din lume, raportat la un milion de locuitori. Țara traversează cea mai dramatică perioadă de la debutul pandemiei, sistemul medical fiind supus unei presiuni enorme. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Daniel Coriu
Avem un număr foarte mare de infecții, avem un număr mare de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, un număr mult prea mare faţă de posibilităţile noastre şi ceea ce este cel mai dureros este că avem un număr foarte mare de decese evitabile. Spun decese evitabile pentru că sunt decese care nu ar fi trebuit să se întâmple, peste 92% din aceste decese sunt la persoane nevaccinate. Vaccinarea ar fi trebuit să evite acest deces. Cum s-a ajuns aici? Prin nevaccinare, prin lipsa de încredere în mesajul nostru, mesajul medicilor. Şi trebuie să recunosc cu mare tristeţe că la acest fapt s-a ajuns şi din cauza unor medici.
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că trebuie să existe dreptul de a avea acces la o informaţie corectă, de aceea se pronunță pentru sancţionarea oricărui medic care prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, periclitând astfel sănătatea publică, Mulţi pun dezinteresul populaţiei faţă de imunizare pe seama lipsei de încredere în oficialităţi, dar şi pe dezinformare. Pe fondul eşecului campaniei de vaccinare anti-COVID şi în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri, chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să trimită o delegaţie în România. Pentru a face față valului patru al pandemiei, Bucureștiul a cerut sprijin prin Mecanismul de protecție civilă, iar ajutoarele au început să sosească.
Balazs Ujvari, purtător de cuvânt al Comisiei Europene 50 de concentratoare de oxigen au fost trimise de către Polonia în România. Am avut 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali trimise de Italia şi 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen trimise de către Danemarca. Suplimentar, faţă de acest sprijin al statelor membre, UE a mobilizat 200 de concentratoare de oxigen din propriul stoc medical de tip rescEU, care se află în Olanda. De asemenea, putem facilita o solicitare de resursă umană, echipe medicale, cum a furnizat, de altfel, România, în trecut către Italia, în timpul crizei iniţiale de COVID-19. Putem să avem în vedere o solicitare de facilitare a transferului de pacienţi între ţări membre ale UE. La București, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat și un ajutor de 12000 de doze de anticorpi monoclonali din Germania. Două spitale din Ungaria au deja în îngrijire pacienţi români, iar, de luni, medici și asistenți din Republica Moldova acordă ajutor cadrelor medicale de la o unitate mobilă de lângă Iași