Sprijin european pentru Ucraina
România, alături de alte state din Europa Centrală și de Est,și-a declarat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei și aderarea acestei țări la NATO.
Leyla Cheamil, 03.10.2022, 11:58
Anunțul Rusiei privind anexarea a patru regiuni din estul Ucrainei vecine, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, în urma unor așa-zise referendumuri, a fost vehement criticat și condamnat de statele occidentale. După ce preşedintele Vladimir Putin a organizat, la Moscova, o ceremonie pentru a proclama cele patru regiuni parţial ocupate drept teritoriu rusesc, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a reacţionat prin iniţierea unei cereri de aderare rapidă la Alianța Nord-Atlantică.
Alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO est și central europene, Cehia, Macedonia de Nord, Polonia, Muntenegru, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat o declaraţie comună prin care îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.
Noi, preşedinţi ai unor state din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul, în timpul războiului, şi au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declaraţie: reiterăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucraineneˮ, se arată în declaraţia comună.
Semnatarii afirmă că susțin ferm decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Totodată, ei cer Moscovei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate. Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toate statele aliate să îşi sporească substanţial ajutorul militar pentru Ucraina. Toţi cei care comit crime de agresiune trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţieiˮ, prevede documentul.
Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihail Podoliak, a mulţumit statelor care sprijină aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică. Suntem recunoscători, istoria se scrie astăziˮ, a notat el pe Twitter. O reacție a venit și din partea NATO. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că o decizie privind cererea Kiev-ului de aderare la alianţa militară trebuie luată de toate cele 30 de state membre. NATO are o politică a uşilor deschise şi fiecare naţiune, inclusiv, fireşte, Ucraina, are dreptul să-şi aleagă propria cale, inclusiv aranjamentele de securitate din care doreşte să facă parteˮ, a afirmat Jens Stoltenberg. Acesta a precizat că, acum, principala prioritate a aliaţilor şi partenerilor blocului militar defensiv este să sprijine Ucraina. Până acum, s-au mai declarat de acord cu intrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică Statele Unite şi Canada, fără să se refere, însă, la procedura rapidă cerută de Kiev.