Sprijin european pentru Republica Moldova
Eurodeputatii au adoptat o rezolutie in care îşi reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Chișinăului.
Corina Cristea, 10.10.2024, 13:00
Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, miercuri, o rezoluţie prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova.
Documentul condamnă cu vehemenţă activităţile răuvoitoare, amestecul şi operaţiunile hibride ale Moscovei, care au devenit mai agresive pe măsură ce se apropie, pe 20 octombrie, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind specificarea aderării Republicii Moldova la UE ca „obiectiv strategic” în Constituţie.
Evidențiind rolul jucat în scheme de fraudare a voturilor şi în acţiuni cibernetice de către actori şi oligarhi proruşi, dar şi din grupul de presă Russia Today, companie finanţată de statul rus, eurodeputații solicită statelor membre ale Uniunii să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistenţa necesară pentru consolidarea instituţiilor, astfel încât această ţară să facă faţă ameninţărilor hibride.
Potrivit eurodeputaţilor, Serviciul de Securitate şi Informaţii din Republica Moldova a declarat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniune. Pe 3 octombrie 2024, autorităţile moldoveneşti au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanţată de oligarhul fugar Ilan Şor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operaţiuni de mită electorală, menţionează comunicatul Parlamentului European.
Condamnând aceste acţiuni, legislativul european cere Moscovei să respecte independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, să pună capăt provocărilor şi tentativelor de a destabiliza ţara şi a submina ordinea constituţională şi instituţiile democratice. De asemenea, să-și retragă forţele militare de pe teritoriul acestei țări – trupe desfășurate, sub pretextul păcii, încă din 1992, după războiul de secesiune al regiunii separatiste Transnistria.
În acelaşi timp, eurodeputații solicită Comisiei Europene să includă Republica Moldova în instrumentul de asistenţă pentru preaderare şi să prioritizeze finanţarea pentru ţările candidate în următorul cadru financiar multianual pentru perioada 2028-2034.
Pentru a spori rezilienţa Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride, Parlamentul European îndeamnă Ununea Europeană să continue cooperarea în domenii precum comunicarea strategică, sprijinul pentru jurnalişti şi societatea civilă, precum şi promovarea unui conţinut media independent în limba rusă.