Sprijin economic pentru Republica Moldova
Guvernul României a dat undă verde ajutorului financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova
Corina Cristea, 28.03.2022, 11:33
Susținător declarat al Chișinăului, Bucureștiul a mai făcut, săptămâna trecută, un pas în demersul său de a ajuta Republica Moldova în parcursul său european – singura cale în măsură să-i asigure stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică şi socială. Guvernul României a aprobat, vineri, acordul privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de miloane de euro convenit cu executivul Republicii Moldova în ședința comună de luna trecută.
Premierul Nicolae Ciucă Astfel, acel ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane va putea fi accesat de către Guvernul Republicii Moldova, acord care reprezintă principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare şi, desigur, de realizare a reformelor şi sprijinul pe care noi îl acordăm pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Banii urmează să fie folosiți pentru construirea de reţele de apă şi canalizare şi pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ şi de cultură, în special în mediul rural. Proiectele care vor fi finanţate cu aceşti bani vor crea noi locuri de muncă și vor putea reda oamenilor încrederea în perspectiva de a-și construi un viitor acasă, consideră autoritățile de la Chișinău. Acest acord este, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare rurală, a precizat premierul român. În același timp, mai spune Nicolae Ciucă, acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut, la Ungheni, care se va conecta cu autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova.
Sprijinul Bucureștiului pentru Chișinău se manifestă, de altfel, pe mai multe direcții. În această categorie poate fi încadrat, de exemplu, și memorandumul de înţelegere dintre guvernele României și Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Dar și acordul care prevede scăderea tarifelor de roaming şi pentru convorbirile telefonice internaţionale între cele două țări. Sau decizia Ministerului Educaţiei de la București de a acorda Republicii Moldova, anual, 2.550 de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, până în 2026. Datele oficiale arată că România este primul partener comercial al Republicii Moldova şi unul dintre principalii săi investitori. Volumul comerţului pentru anul 2021 este de 2,4 miliarde USD – un record în relaţiile bilaterale, iar politica celor două țări surori este de a fructifica integral potențialul uriaș de cooperare existent.