Sprijin constant pentru Republica Moldova
Premierul român Marcel Ciolacu a făcut, la Chişinău, prima sa vizită externă.
Roxana Vasile, 22.06.2023, 11:59
Oficiali români de rang înalt s-au perindat, săptămâna aceasta, la Chișinău, pentru a reafirma o dată în plus – dacă mai era nevoie – că Bucureștiul susţine pe deplin parcursul european al Republicii Moldova vecine. Abia instalat în fruntea noului Guvern de coaliție PSD-PNL, liderul social-democrat Marcel Ciolacu, însoțit de fostul premier liberal actualmente președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, au făcut prima lor vizită comună externă la Chișinău, unde au avut convorbiri cu preşedinta Republicii, Maia Sandu, cu primul ministru Dorin Recean şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Guvernul României va rămâne garantul securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova şi va continua să susţină cu toată forţa parcursul său de aderare la Uniunea Europeană” – a declarat Marcel Ciolacu. Acesta a apreciat, în particular, progresul pe care Chișinăul l-a înregistrat în aplicarea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Și, în egală măsură, a vorbit despre continuarea cooperării economice bilaterale.
Premierul Marcel Ciolacu: „Suntem obligaţi ca împreună să punem un accent deosebit pe zona economică. Relaţiile comerciale între România şi Republica Moldova, anul trecut, s-au mărit cu 50%, am ajuns la aproape 3,6 miliarde de dolari şi cred că acesta este drumul corect.”
Cum totul trebuie făcut în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului, premierul moldovean, Dorin Recean, i-a invitat pe agenţii economici din România să investească în Republica Moldova: „Am discutat, astăzi, cele nouă proiecte pentru tranşa a doua din ajutorul Bucureştiului, al Guvernului României, de 100 de milioane. Aceste nouă proiecte valorează 28 de milioane de euro şi ele vor merge în investiţii pentru oportunităţile companiilor noastre şi vor dezvolta localităţile din Republica Moldova.”
În paralel cu gestionarea crizelor provocate de războiul Rusiei în Ucraina, din imediata vecinătate, Bucureștiul și Chișinăul trebuie să pună accent pe dezvoltarea infrastructurii – poduri, drumuri şi reţele energetice. Din nou, Marcel Ciolacu: „Eu vă garantez că în viitoarea şedinţă de Guvern se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce priveşte apa potabilă, canalizarea, punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, pentru a fi un sat european.”
România este dispusă să împărtăşească din experienţa sa legislativă în proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova, a declarat și preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă. După ce, la începutul săptămânii, tot la Chișinău, noul ministru român de Externe, Luminiţa Odobescu, a punctat că Bucureștiul întreprinde demersuri diplomatice consistente pentru avansarea procesului de integrare comunitară a statului vecin, cu accent deosebit pe obiectivul deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare.