Sprijin american pentru Republica Moldova
Vecină cu Ucraina invadată de trupele ruse, Republica Moldova rămâne pe agenda diplomației americane.
Bogdan Matei, 30.05.2024, 11:33
Toţi experţii militari şi toţi analiştii politici spun despre Republica Moldova că e vecinul Ucrainei cel mai grav afectat de invazia rusească de acolo. Solidar cu autorităţile de la Kiev, care încearcă să reziste invadatorilor, gazdă pentru numeroşi refugiaţi ucraineni, Chişinăul a devenit, la rându-i, o ţintă pentru ruşi. Miercuri, secretarul american de stat, Antony Blinken, a reafirmat, la Chişinău, sprijinul Statelor Unite pentru Republica Moldova şi pentru aspiraţiile sale de apropiere de Occident. El a salutat ceea ce a numit munca în circumstanţe dificile a preşedintei pro-occidentale Maia Sandu, cea care a întors cu hotărâre republica spre Uniunea Europeană. Blinken a promis că țara sa va susţine o democraţie rezilientă în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. El a anunțat, de altfel, un ajutor de 50 de milioane de dolari, destinat apărării democraţiei în faţa ameninţărilor ruseşti, şi investiţii de 85 de milioane de dolari, pentru consolidarea sectorului energetic al Republicii Moldova.
Potrivit corespondenților Radio România la Chişinău, șeful diplomației de la Washington a precizat că aceste fonduri sunt menite să reducă dependenţa Republicii Moldova de resursele energetice ruseşti şi vor contribui la creşterea rezilienţei instituţiilor statului. Atacurile ruseşti asupra infrastructurile energetice ucrainene au exacerbat dificultăţile Republicii Moldova în sectorul energetic, au dus la creşterea preţurilor la energie, vulnerabilizând afaceri şi consumatorii de rând – a aminit Antony Blinken, aflat la Chișinău pentru a doua oară de când rușii au invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Vizita secretarului de stat reconfirmă relaţiile excelente dintre Statele Unite şi Republica Moldova și este un puternic semn de sprijin – a declarat, la rândul său, preşedinta Maia Sandu. Mesajul de susținere lansat în numele Washingtonului survine, amintesc comentatorii, după cel primit, tot luna aceasta, de la Bruxelles. Republica Moldova a semnat, recent, un pact de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană. Graţie acestuia, spun semnatarii, colaborarea dintre Chişinău şi Bruxelles va fi mult mai strânsă şi va oferi republicii mai multe instrumente pentru a-şi întări securitatea pe multiple planuri, inclusiv în domeniul militar.
Corespondentul Radio România la Bruxelles notează că, de acum Republica Moldova poate participa la misiunile subsumate politicii europene pentru securitate şi apărare şi va primi ajutor pentru a-şi întări capabilităţile militare. De asemenea, soldaţii săi vor fi integraţi în corpul european de desfăşurare militară rapidă şi vor participa la exerciţii şi antrenamente comune