Sprijin al Comisiei Europene pentru România
Comisia Europeană îndeamnă România să continue lupta anticorupţie, nu să-i pună frână.
Bogdan Matei, 07.02.2017, 12:28
Participarea, luni, la Bruxelles, a ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, la Consiliul pentru Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene a fost complet eclipsată de întrevederile pe care acesta le-a avut în marja reuniunii şi la care a încercat să explice situaţia de la Bucureşti. Iar responsabilii comunitari au fost categorici. Comisia Europeană consideră că România trebuie să facă progrese în lupta anticorupţie, nu să le anuleze pe cele realizate până acum – i-a spus lui Meleşcanu prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, pe fondul tensiunilor acute provocate de încercarea Guvernului PSD-ALDE de a modifica prin ordonanţa de urgenţă Codurile penale.
Iniţiata sub pretextul că ar actualul cod trebuie pus in acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, dar perceputa drept o modalitate de a exonera de răspundere penală personaje politice de prim-plan şi responsabili din administraţia centrală şi locală, ordonanţa, retrasă în cele din urmă, a scos în stradă sute de mii de români revoltaţi şi a produs consternare la Bruxelles.
Într-un interviu pentru Radio România, ministrul de Externe afirmă, după întâlnirile cu Timmermans şi cu cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, că: Sunt două concluzii care au reieşit din aceste discuţii. Prima: aprecierea pentru acţiunea luată de guvern de a abroga ordonanţa care a fost de fapt la baza protestelor. Au apreciat amândoi că s-a făcut un lucru înţelept şi că este normal ca asemenea lucruri să fie discutate cu participare cât mai largă şi transparentă şi după aceea să ajungă la nivelul Parlamentului, în cazul în care va fi nevoie de soluţii legislative. A doua concluzie a fost disponibilitatea pe care o are Comisia Uniunii Europene pentru a ne spriini în găsirea celor mai bune soluţii pentru o evoluţie în continuare democratică a României.”
Meleşcanu a mai declarat că executivul european este dispus să ofere României sprijin inclusiv pentru construirea de noi închisori. Întrebat dacă interlocutorii săi sunt, cumva, îngrijoraţi că România a devenit vulnerabilă în urma crizei politice, ministrul de Externe a afirmat: Nu, dimpotrivă, abordarea a fost foarte pozitivă, urmând să-şi ofere toată colaborarea pentru ca România să rămână şi să se întărească în această poziţie care e foarte importantă nu numai pentru regiunea noastră, dar şi pentru Uniunea Europeană, ca un tot unitar.”
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a precizat, la rându-i, că Bruxellesul este pregătit să ofere expertiză României să finalizeze obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei. Instituit acum un deceniu, odată cu admiterea ţării în Uniunea Europeană, acesta a fost menţinut, an de an, tocmai fiindcă angajamentul Bucureştiului oficial în combaterea corupţiei nu pare să-i fi convins până acum pe responsabilii de la Bruxelles.