UPDATE Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale
Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo vor intra în turul doi, potrivit rezultatelor preliminare. Mai mult de jumătate dintre alegătorii din Republica Moldova s-au opus integrării europene a ţării, potrivit datelor preliminare.
Eugen Cojocariu, 20.10.2024, 23:06
UPDATE
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandru Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Datele CEC arată că, după numărarea voturilor de la peste 84% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Maia Sandu a obţinut 37% din sufragii, în timp ce candidatul PSRM a atras voturile a 29% din alegători.
Pe locul al treilea se regăseşte Renato Usatîi (Partidul Nostru) cu circa 14% din voturi, iar pe patru Irina Vlah (independent), pentru care au votat 6% din alegători.
Mai mult de jumătate dintre alegătorii din Republica Moldova care au votat la referendumul pentru modificarea Constituţiei s-au opus integrării europene a ţării, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
După prelucrarea proceselor verbale de la peste 83% din totalul celor 2.219 secţii de votare, a rezultat că aproximativ 55% dintre alegători au spus ‘Nu’ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce aproximativ 45% s-au pronunţat în favoarea parcursului european al ţării.
–––––––-
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultate preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Datele CEC arată că, după numărarea voturilor din peste 1.000 din totalul celor 2.219 secţii de votare (46,87%), Maia Sandu a obţinut peste 35% din sufragii, în timp ce candidatul PSRM a atras voturile a peste 29% dintre votanţi.
Pe locul al treilea se găseşte Renato Usatîi (Partidul Nostru) cu peste 14% din voturi.
Pe de altă parte,mai mult de jumătate dintre alegătorii din Republica Moldova care au votat la referendumul pentru modificarea Constituţiei s-au opus integrării europene a ţării, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
După prelucrarea a peste 59% din procesele verbale, a rezultat că peste 55% dintre alegători au spus ‘Nu’ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce peste 44% s-au pronunţat în favoarea parcursului european al ţării.
Alegătorii au trebuit să răspundă la întrebarea: ‘Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?’. Referendumul a fost iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui în exerciţiu, Maia Sandu.
Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova a informat mai devreme că, datorită numărului mare de alegători în aşteptare, o serie de birouri electorale din străinătate au decis prelungirea programului de activitate până la ora 23.00. În această situaţie au fost câte două secţii din Bucureşti şi Moscova şi una din Franţa.