Spre un parteneriat strategic România – Spania
Premierul roman, Victor Ponta, aflat într-o vizita de lucru la Madrid, s-a întâlnit cu omologul sau spaniol, Mariano Rajoy si a fost primit de regele Juan Carlos.
Valentin Țigău, 23.07.2013, 12:27
România si Spania au foarte multe proiecte comune si vor sa dezvolte si alte parteneriate – a afirmat premierul Victor Ponta dupa întâlnirea, la Madrid, cu primul-ministru spaniol, Mariano Rajoy. Cei doi sefi de guvern au discutat despre un parteneriat strategic romano-spaniol dar si despre comunitatea româneasca din aceasta tara. Un capitol important al discutiilor l-a reprezentat interesul firmelor spaniole în absorbtia fondurilor europene din România in cadrul unor proiecte in domenii precum infrastructura, telecomunicatii si energie.
La o conferinta de presa, corespondentul Radio Romania l-a întrebat pe premierul Mariano Rajoy daca a cerut României facilitati sau garantii pentru firmele spaniole care participa la licitatiile românesti.
Mariano Rajoy: ”Nu i-am cerut si nu trebuie sa cer garantii premierului vostru. I-am spus premierului ca firmele noastre sunt capabile în domenii precum infrastructura, cai ferate, autostrazi, energie si banci. Firmele doresc sa participe, sa investeasca. Vor sa câstige în mod legitim si beneficii, dar doresc si sa contribuie la bogatia si bunastarea tuturor – în special, în acest caz, pentru cetatenii români.”
Conform datelor oficiale, în Spania traiesc aproximativ un milion de cetateni români. Pentru romanii care vin la munca, piata va fi liberalizata total, de la 1 ianuarie 2014.
Premierul Victor Ponta a remarcat ca Romania a primit din partea guvernului de la Madrid tot sprijinul pentru emigrantii romani si pentru familiile acestora; in plus, în Spania n-a existat niciodata o politica sau o idee de discriminare sau de denigrare a românilor, ca in alte parti.
Victor Ponta: ”Faptul ca într-o perioada dificila, un an si jumatate, nu a existat o discriminare împotriva românilor, cred ca este lucru important. Spania e un model de integrare si de tratament egal. Faptul ca avem programe speciale, de exemplu în zona educatiei – stiti, avem acel proiect de limba si cultura româna în scolile din Spania printr-o cooperare între cele doua guverne – este un lucru de subliniat, pozitiv. Aici depinde de capacitatea guvernului român sa investeasca mai mult în aceste programe.”
Inainte de fi primit de regele Spaniei, Juan Carlos, seful guvernului de la Bucuresti s-a intilnit cu reprezentantii comunitatii românesti din zona Madridului. Ponta a discutat si cu seful executivului regional din Comunitatea Madrid, Ignacio Gonzalez, care a multumit pentru contributia românilor din Madrid la iesirea din actuala criza din Spania.