Sporuri salariale pentru angajații din sănătate
Guvernul de la Bucureşti a adoptat un regulament care prevede sporuri salariale pentru angajaţii din sistemul medical.
Leyla Cheamil, 30.03.2018, 12:01
De mulţi ani, România se confruntă cu un masiv exod al cadrelor medicale care iau drumul străinătăţii, atrase, evident, de salarii mai mari, dar şi de sistemele sanitare funcţionale şi infrastructura medicală modernă din alte ţări cum ar fi Franţa, Germania, Marea Britanie. Pentru România, urmările acestor plecări sunt nefaste şi agravează problemele sistemului sanitar, numeroase spitale confruntându-se în afară de subfinanţare şi cu deficit de personal.
Potrivit unui studiu dat publicităţii la sfârşitul anului trecut şi realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, aproximativ 15.700 de medici români lucrează în străinătate. Statul încearcă să ia măsuri pentru a convinge cadrele medicale să rămână în ţară, dar, deşi salariile au mai crescut, acestea nu se ridică, totuşi la standardele occidentale. Zilele acestea, angajaţii din sistemul sanitar au protestat, cerînd creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, precum şi renunţarea la plafonarea sporurilor. De asemenea, sindicaliştii susţin că majorările salariale se aplică parţial unor categorii de salariaţi, iar Legea salarizării, care limitează la 30% sporurile în sistemul de sănătate, face inaplicabil regulamentul de sporuri.
Joi, Guvernul a adoptat o hotărâre privind regulamentul-cadru care stabileşte locurile muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, legea prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială de 30% din suma salariilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. El a menţionat că, în ceea ce priveşte locurile de muncă cu condiţii periculoase, sporurile sunt de 15% până la 25% din salariul brut, la locurile de muncă cu condiţii deosebit de periculoase – de la 35% până la 85%, iar la locurile cu condiţii grele – de la 10% până la 15%. Totodată, personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţii periculoase beneficiază de sporuri până la 30%, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare cu specific deosebit va primi sporuri de la 10% până la 15%, iar personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate – până la 20%. In acelaşi timp, personalul care îşi desfăşoară activitatea în unităţi de asistenţă socială pentru care există sau nu cazare va beneficia de sporuri de la 7,5% până la 75%. Se aplică un spor mai mare pentru cei care lucrează în condiţii foarte periculoase, cum ar fi angajaţii din laboratoare în care sunt testate afecţiuni precum SIDA sau cei lucrează cu pacienţi care suferă de TBC.