Spitalele în valul 4 al pandemiei
Pandemia de COVID-19 îşi menţine trendul ascendent în România și umple toate spitalele din țară.
Daniela Budu, 30.09.2021, 12:10
Spitalele din România devin neîncăpătoare în urma cazurilor din ce în ce mai multe și mai grave de Covid 19. Valul 4 al pandemiei a debutat de mai bine de o lună, însă în ultimele două săptămâni numărul de cazuri înregistrate zilnic a crescut alarmant.
În spitale, numărul de internări este din ce în ce mai mare și reîncepe lupta pentru un loc la Terapie Intensivă. Medicii spun că jumătate dintre persoanele internate acum în spital din cauza infecției cu SARS-CoV-2 sunt persoane mult mai tinere decât erau în valurile precedente, care vin la spital mult prea târziu, când boala este deja foarte gravă. Potrivit medicilor, în spital sunt ocupate mai întâi secțiile de terapie intensivă, iar apoi locurile pe secțiile normale, o situație nemaiîntâlnită până acum. În acest moment, România are puțin peste 1300 de paturi de terapie intensivă destinate pacienţilor COVID-19, aproape în totalitate ocupate.
Pentru a face faţă valului de bolnavi, spitalele se reorganizează şi pun la dispoziţia pacienţilor saloane destinate celor care suferă de alte boli. La Arad, de exemplu, numărul paturilor ATI COVID va creşte folosindu-se cele disponibile în alte secţii, după cum spune managerul Spitalului Judeţean, Florina Ionescu:
În situaţia ocupării tuturor locurilor din cadrul compartimentului, atunci avem posibilitatea să extindem secţia cu încă 20 de paturi într-una din aripile Secţiei pediatrie 1, secţie aflată în aceeaşi clădire cu compartimentul de boli infecţioase. Aceste paturi sunt dotate cu prize de oxigen, instalaţia fiind extinsă şi verificată de curând.
Pandemia de COVID 19 are efecte devastatoare şi asupra persoanelor care nu fac infecţia, dar suferă de boli grave şi nu merg la control de frică să nu se infecteze. Situația este gravă. Sute de orașe depăşesc incidenţa de trei cazuri de COVID la mia de locuitori, cumulate la 14 zile, iar câteva zeci, între care Capitala și orașe limitrofe, au incidenţa peste 6. Potrivit statisticilor oficiale, România este pe primele locuri în Europa atât la infectări cât şi la decese.
Premierul Florin Cîţu dă asigurări că sistemul de sănătate va face faţă valului 4 al pandemiei, menţionând că autorităţile au un plan pentru a transforma mai multe spitale, în special în Bucureşti, în spitale Covid.
Sunt soluţii pe care le vom folosi, dar în acelaşi timp este clar că trebuie să avem soluţii şi pe termen lung şi asta înseamnă investiţii, declara, recent, Florin Cîţu.
În ședința de miercuri, Guvernul de la București a decis că Ministerul Sănătății va primi 386 de milioane de lei (circa 77 milioane de euro) pentru a cumpăra medicamentele necesare tratării pacienţilor cu COVID-19. Alte 70 de milioane de lei (circa 14 milioane de euro) vor fi date Ministerului pentru a îmbunătăţi condiţiile de la terapie intensivă.