Spitalele de psihiatrie, sub lupa autorităţilor
Controale la toate spitalele de psihiatrie din România dupa un atac într-o asemenea unitate medicală soldat cu cinci morţi şi opt răniţi.
Leyla Cheamil, 20.08.2019, 12:05
Un lung şir de erori umane şi nerespectarea prevederilor din fişa postului – spune ministrul român al Sănătăţii, Sorina Pintea – au dus la tragedia produsă la un spital de neuropsihiatrie de langa municipiul Buzău (sud-est), unde, in noaptea de sambata spre duminica, in urma atacului unui pacient alcoolic, cinci oameni si-au pierdut viata si opt au fost raniti. Violenţele produse în unitatea medicală au şocat opinia publică şi devăluie noi disfuncţii grave ale sistemului medical romanesc, unul care oricum se confruntă cu o serie de probleme dintre care cea mai acută este, cu siguranţă, subfinanţarea.
În cazul tragediei de zilele trecute, ministrul Sănătăţii acuză managerii spitalului, afirmând că nu este o hibă a sistemului medical, ci este o lipsă de vigilenţă a celor care trebuie să coordoneze personalul medical: “Să nu-mi spuneţi că nu ştia nimeni ce se întâmplă în fişa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului şef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fişa postului la proceduri, la protocoale. Credeţi că s-a făcut ceva? Niciodată.”
Toate spitalele de psihiatrie din ţară vor fi controlate de Ministerul Sănătăţii, a anunţat ministrul de resort, Sorina Pintea, care a reafirmat faptul că 80 la sută dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate.
În acelaşi timp, ea a precizat că vor fi modificaţi cât mai repede indicatorii de performanţă pentru aceştia: “Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul începe abia acum, va continua la toate spitalele de psihiatrie care au incluse compartimente de măsuri de siguranţă, dar şi la spitalele de psihiatrie din ţară. Ministrul sănătăţii nu poate să meargă în fiecare spital din ţară, dar direcţiile de sănătate publică au reprezentanţi în cadrul consiliilor de administraţie, care se pare că fac multă figuraţie. Aceste consilii trebuie să aprobe bugete, să aprobe planuri de achiziţii. Vom avea nişte discuţii legate de modificarea Legii sănătăţii mintale – pentru că există nişte inadvertenţe, va trebui să coroborăm cu directivele europene, dar trebuie să ne mulăm şi pe realităţile care există la noi în acest moment.”
Manageri de spitale sunt de părere că Ministerul Sănătăţii ar trebui să decidă o modernizare completă a spitalelor de psihiatrie. Potrivit acestora, atât dotările cât şi circuitele medicale sunt vechi de 30 de ani. Pe de altă parte, sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca susţin că personalul medico-auxiliar din unitatea medicală este insuficient şi este inadmisibil ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice. De asemenea, sindicaliştii precizează că sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv că nu sunt bani.