Spania sprijină intrarea României în Schengen
România încearcă, fără succes, de mai mulți ani, să între în Spațiul european de liberă circulație. Speranțele cresc odată cu preluarea președinției europene de către Spania.
Mihai Pelin, 03.07.2023, 12:30
Pe 1 iulie, Spania, țară în care trăiește o importantă comunitate românească, a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Printre prioritățile anunțate se numără și finalizarea negocierilor pentru ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Executivul spaniol a susținut puternic România în ultimul an și jumătate pentru a intra în spațiul de liberă circulație, dat fiind că relațiile politice și sociale dintre Madrid și București sunt la un nivel fără precedent.
Madridul susţine aderarea României la Spaţiul Schengen şi acţionează de mulţi ani pentru ca acest obiectiv să se îndeplinească, afirmă ambasadorul spaniol de la Bucureşti, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano.
Credem că a sosit momentul pentru ca aceasta să se întâmple şi lucrăm pentru ca toţi partenerii în acest dosar, comisarul pentru afaceri interne, împreună cu autorităţile române şi cu ceilalţi parteneri să ajungă la un consens privind dosarul aderării. Astfel, România şi Bulgaria trebuie să aparţină Spaţiului Schengen ca o garanţie de securitate pentru însăşi Uniunea Europeană, a punctat diplomatul spaniol.
În urmă cu câteva zile, preşedintele român Klaus Iohannis declara că subiectul aderării României la spațiul de liberă circulație se discută informal pe foarte multe paliere, iar Spania şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune aceast subiect pe agenda preşedinţiei Consiliului UE. El a arătat că progresul în acest caz este lent, dar există.
Pe 26 iunie, Comisia pentru petiţii a Parlamentului European a cerut, printr-o rezoluție, Consiliului European să aprobe admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen la sfârşitul acestui an, subliniind că cele două state continuă să îndeplinească criteriile de aderare şi că respingerea lor a creat un sentiment antieuropean şi a produs daune economiei şi mediului.
Faptul că România şi Bulgaria se află în continuare în afara spaţiului de liberă circulaţie reprezintă un impediment societal şi economic pentru firmele şi populaţiile celor două state, spun eurodeputaţii.
Un spaţiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face Uniunea Europeană mai puternică, argumentează ei.
Membrii comisiei regretă decizia din 8 decembrie 2022 a Consiliului de a respinge primirea celor două state ‘fără a prezenta nicio justificare juridică legată de criteriile de aderare‘.
Reamintim că, la sfârșitul anului trecut,nu a fost adoptată o decizie în unanimitate cu privire la intrarea în spaţiul Schengen a celor două ţări membre ale UE din 2007, după ce Austria și Olanda s-au opus. Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a motivat această poziție aducând în discuție migranții ilegali ajunși în țara sa despre care afirmă că mulți ar fi venit prin România și Bulgaria,date contrazise însă de către autoritățile de la București. La rândul său, Olanda spune ca susține aderarea României, dar nu la pachet cu Bulgaria. Până în prezent, Austria nu a anunțat nici o schimbare în ceea ce privește poziția sa.