Şomajul în rândul tinerilor europeni
Creşterea şomajului în rândul tinerilor şi lipsa educaţiei reprezintă un semnal de alarmă pentru UE. România nu face excepţie, mai ales că este ţara cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă, dintre toate statele Uniunii.
România Internațional, 11.03.2014, 12:09
15 milioane de tineri din UE nu au locuri de muncă, iar lipsa măsurilor pentru integrarea acestora îi expune la sărăcie, a declarat la Bucureşti, comisarul european pentru tineret, multilingvism şi ocupare, Androulla Vassiliou. Prezentă, la Bucureşti, la o conferinţă internaţională cu tema Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, provocări comune – soluţii comune, comisarul european a explicat de unde provin cei mai mulţi tineri din această categorie. Androulla Vassiliou:
”Excluziunea socială este concentrată în rândul persoanelor ai căror părinţi sunt imigranţi, au în familie persoane cu dizabilităţi sau care provin din medii defavorizate. Însă, cele mai vulnerabile persoane se găsesc în rândul celor care abandonează şcoala timpuriu, sau printre cei care nu şi-au definitivat studiile. Rata şomajului în rândul tinerilor este una dintre cele mai mari provocări pentru Europa. Media este de 24%, în acest moment, în creştere faţă de anul trecut”.
Vassiliou a mai spus că, din cauza faptului că milioane de tineri nu au locuri de muncă şi, astfel, nu plătesc nici asigurări sociale, consecinţele sunt negative şi presupun nişte costuri sociale pentru societate. Potrivit acesteia, economia europeană pierde, astfel, anual 160 miliarde de euro, adică aproximativ 1,3 % din PIB.
În plus, comisarul european pentru educatie a atras atentia ca lipsa de activitate şi excluziunea pot duce la apariţia unor comportamente foarte periculoase sau la o atracţie faţă de laturile extreme ale spectrului politic. Vassiliou consideră că sistemele naţionale de educaţie din UE trebuie reformate pentru ca tinerii să capete acele abilităţi necesare pentru a obţine o slujbă.
Premierul Victor Ponta a declarat că nu este mulţumit de modul în care funcţionează sistemul naţional de învăţământ, iar ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a afirmat ca România este ţara cu cea mai mare pondere a tinerilor care nu au nicio slujbă, dintre toate statele UE. Potrivit acestuia, 23% dintre românii cu vârsta între 25 şi 29 de ani sunt someri şi nu sunt cuprinşi în vreo formă de pregătire. Costoiu a spus că educaţia românească este în plin proces de modernizare şi de adaptare la nevoile societăţii secolului XXI.
România are un plan bine pus la punct, cu accent pe formarea continuă, parteneriate cu mediul economic şi măsuri pentru asigurarea egalităţii de şanse, a precizat el. În prezent, la nivelul UE există două programe menite să combată şomajul: „Garanţia pentru tineret”, care prevede încadrarea pe piaţa muncii în cel mult patru luni de la absolvire, program european lansat şi în Romania în urma cu aproximativ o lună, şi programul Erasmus Plus, lansat marţi şi la Bucureşti.