Solidaritate şi unitate împotriva terorismului
Românii se alătură corului mondial al celor care condamnă atentatul terorist de la Paris, de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo.
Roxana Vasile, 09.01.2015, 12:52
Je suis Charlie” (Eu sunt Charlie”) … Nous sommes, tous, Charlie” (Noi, toţi, suntem Charlie”) … aceste sintagme au devenit leit-motivul ultimelor zile marcate de stupoare şi revoltă faţă de un gest incalificabil : uciderea cu sânge rece a unor oameni care făcuseră din jurnalismul satiric o pasiune şi o meserie. România – francofonă şi francofilă – s-a alăturat, încă din primele ore de după atentatul de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, corului mondial al celor care condamnă terorismul şi toate actele de violenţă la adresa libertăţii de exprimare.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, alte autorităţi ale statului român au semnat în cartea de condoleanţe deschisă de oficialităţile franceze la Bucureşti. Premierul Ponta: Doresc să transmit, în primul şi în primul rând, solidaritatea guvernului României, a românilor, cu familiile celor care i-au pierdut pe cei dragi. Vreau să exprim, de asemenea, indignarea noastră faţă de gesturi şi acţiuni criminale care nu pot fi scuzate şi nu pot fi justificate în niciun fel. Am transmis şi transmit convingerea României ca, alături de Franţa, alături de toate ţările lumii democratice şi civilizate, să luptăm pentru ca în viitor intoleranţa, terorismul, actele acestea inumane să poată fi prevenite şi, cu siguranţă, să fie pedepsite atunci când au loc.”
Pentru a semna în cartea de condoleanţe, dar şi pentru a depune flori şi lumânări, la Ambasada Franţei au venit şi oameni obişnuiţi, care şi-au exprimat solidaritatea cu familiile celor ucişi în atacul terorist de la Paris.
Compasiunea este manifestată masiv şi pe reţeaua de socializare Facebook. Inclusiv preşedintele Klaus Iohannis şi-a înlocuit poza de profil a paginii sale cu pătratul negru pe care este scris cu litere albe de-o şchioapă Je suis Charlie”.
La Cluj-Napoca, în vestul României, unde există cea mai mare comunitate academică franceză din Europa Centrală şi de Est, joi seara a fost organizat un marş in-memoriam la care au participat, pe lângă studenţii francezi, jurnalişti români şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Nu pot fi trecuţi cu vederea nici cei aproximativ 70.000 de musulmani din România, care, în proporţie de 98%, trăiesc în sud-estul ţării şi îşi practică paşnic religia de peste 500 de ani. În numele lor, muftiul Muurat Iusuf a transmis o scrisoare de condoleanţe Ambasadei Franţei. Toate evenimentele tragice care se desfăşoară cu o cruzime desăvârşită nu au nicio legătură cu religia islamică, iar cei care le provoacă nu pot fi recunoscuţi drept fraţi de confesiune musulmană” – se arată în scrisoare. Să nu uităm că una din victimele atentatorilor de la Paris – poliţistul căzut la pământ şi lichidat mişeleşte, în plină stradă – era musulman. De aceea, pentru unii, mesajul acestor zile este Je suis Charlie et Ahmed”. E felul lor de a spune un răspicat nu! oricărui amalgam între radicalii islamişti şi musulmani.