Situaţii de urgenţă
Guvernul roman a hotarat ca, in cadrul Ministerului de Interne, sa functioneze un departament de intervenţie în caz de intemperii. Decizia fost luată după ce premierul a criticat intervenţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic de săptămâna trecută
Leyla Cheamil, 30.01.2014, 11:45
Guvernul de la Bucureşti a decis, prin ordonanţă, să înfiinţeze un departament de intervenţie în caz de intemperii. Acesta va funcţiona în cadrul Ministerului de Interne, însă va avea atribuţii legale de coordonare a unor forţe din alte ministere. In urma acestei hotărâri, vicepremierul pentru siguranţa naţională va coordona operaţiunile în situaţii de urgenţă, iar secretarul de stat Raed Arafat le va coordona pe cele generate de intemperii. De menţionat că medicul Raed Arafat este cel care a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare şi Descarcerare din România în anii ‘90. De altfel, pentru remarcabila sa activitate în medicina de urgenţă, el a primit, în 2003 şi, respectiv, 2005, două importante decoraţii din partea statului român. Ordonanţa de urgenţă aprobată de guvern modifică, astfel, actualul sistem de funcţionare şi coordonare a instituţiilor publice.
Premierul Victor Ponta a explicat că, în acest fel, nu se vor mai pierde timp şi energie cu prea multe chestiuni birocratice. El a subliniat că nu putea fi păstrat sistemul actual, în care ministrul de Interne trebuie să coordoneze instituţii care ţin de alte puteri ale statului, cum e cazul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Ministerele, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, celelalte instituţii şi autorităţi trebuie să funcţioneze în coordonare şi sub autoritatea unei singure persoane, astfel încât reacţia să fie mult mai eficientă.
Clarificarea comenzilor şi a responsabilităţilor pentru situatii de urgenţă vine după ce premierul a criticat intervenţia autorităţilor în cazul accidentului aviatic de săptămâna trecută petrecut într-o zonă accidentată din Muntii Apuseni şi în urma căruia două persoane şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost rănite. Avionul de mici dimensiuni care transporta, de la Bucureşti la Oradea, o echipă medicală specializată în operaţii de transplant, a fost găsit după ore întregi de cautare, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti şi localnici. Grav este că, în era tehnologiei ultramoderne, primul care a găsit victimele a fost un pădurar, iar premierul a catalogat drept un eşec acţiunile de salvare a supravieţuitorilor.
Tragedia aviatică s-a lăsat, de altfel, cu demisii şi demiteri. Criticat pentru modul în care ministerul de Interne pe care îl conducea a acţionat în orele care au trecut de la momentul prăbuşirii până când victimele au fost găsite, ministrul de resort Radu Stroe a demisionat, afirmând că este un gest făcut în semn de onoare. Demisia lui a fost precedată de cele ale directorului general şi directorului de operaţiuni al Administraţiei române a Serviciilor de Trafic Aerian, si de cea a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.