Situaţia spitalelor din România
Ministrul român al Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat investiţii în spitalele clinice de urgenţă şi în cele municipale şi orăşeneşti, precizând că, anul acesta, bugetul pentru investiţii al ministerului depăşeşte un miliard de lei.
Leyla Cheamil, 19.04.2019, 11:33
În acest an, în România, vor fi făcute investiţii masive în unităţile sanitare, astfel încât să fie create condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor un act medical de calitate. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a explicat că acestea constau în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare, echipamente şi aparatură de înaltă performanţă în spitalele din ţară, atât în cele din subordinea Ministerului, cât şi în cele din subordinea autorităţilor locale. Ceea ce înseamnă că investiţiile se vor face în spitalele clinice de urgenţă, dar şi în spitalele mici, municipale, orăşeneşti, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari şi să rezolve cazurile care ţin de competenţa lor.
Bugetul pentru investiţii depăşeşte un miliard de lei, faţă de aproximativ 200 de milioane, cât a fost în 2018. Ministrul Sănătăţii a precizat că, din banii prevăzuţi în acordul cu Banca Mondială România a beneficiat de fonduri totale în valoare de 79 de milioane de euro, din care mai bine de jumătate în 2018, iar anul acesta sunt deja angajate investiţii în valoare de 63 de milioane de euro.
Sorina Pintea: “În 2019, vor fi construite două unităţi de primiri urgenţe, una la Oradea, 2,8 milioane de euro, iar o unitate de primiri urgenţe la Braşov, în valoare de 2,2 milioane de euro; de asemenea anul acesta va fi finalizat buncărul pentru radioterapie al Institutului Oncologic Cluj, în valoare de 1,1 milioane de euro, iar în parteneriat cu autorităţile locale vor fi finanţate proiectele tehnice, lucrări de construcţii, pentru dezvoltarea în continuare a reţelei de radioterapie în Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Institutul Oncologic Bucureşti, în valoare de 8 milioane de euro.”
Ministrul Sănătăţii a mai spus că vor fi achiziţionate şi echipamente moderne de radioterapie, în valoare de douăzeci de milioane de euro, pentru mai multe institute oncologice din ţară. In acelaşi timp, patru centre dotate cu aparatură de înaltă calitate, destinate pacienţilor cu arsuri grave, ar urma să fie funcţionale în România după anul 2020, a mai anunţat ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea a precizat că două dintre aceste spitale vor exista în Bucureşti, unul în Timişoara şi altul în Târgu-Mureş. Pentru aceste proiecte au fost finalizate deja contractele de fezabilitate. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a vorbit despre lipsa de implicare a autorităţilor pentru a înfiinţa spitale sau secţii destinate marilor arşi, după tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti. Pe 30 octombrie 2015, în timpul unui concert rock, un spectacol pirotehnic a generat un incendiu în urma căruia au murit 64 de persoane şi aproape 200 au fost rănite.
Sorina Pintea: “De la accidentul de la Colectiv, cu siguranţă autorităţile ar fi trebuit să se implice mai mult. Tot ce pot să vă spun este că după discuţiile cu arhitecţii, într-adevăr, aceste centre sunt foarte moderne, dotate cu aparatură de înaltă calitate, dar au nevoie şi de oameni care să lucreze”.
Sorina Pintea a mai spus că, tot prin programul Băncii Mondiale, în aceste zile, se află în Franţa, o echipă de medici, de asistenţi medicali care vor fi pregătiţi pentru a putea îngriji pacienţii cu arsuri.