Sistemul sanitar în criză
Medici nemulţumiţi de salariile pe care le primesc; numeroase cadre sanitare care pleacă din ţară în speranţa găsirii, peste hotare, a unui loc de muncă mai bine remunerat.
Roxana Vasile, 11.11.2013, 12:00
“Dacă noi nu avem grijă de sănătatea noastră şi a concetăţenilor noştri, atunci cine să o facă?“ – se întreba, retoric, un medic.
Toţi politicienii care s-au succedat în fotoliile puterii au promis, de-a lungul timpului, că vor remedia situaţia din sistemul sanitar, care nu durează de ieri, de azi. Insă, chiar dacă au fost rezolvate unele probleme, altele noi, de parcurs, au apărut şi continuă să le dea bătaie de cap.
Săptămâna trecută, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, preciza că bugetul alocat sănătăţii în 2014 va fi mai mare decât anul acesta. Si tot el spunea că va trebui, între altele, privită cu atenţie zona finanţării spitalelor. Tocmai din cauza acumulării de datorii către furnizori, ministerul sănătăţii a luat măsura drastică a demiterii a trei manageri de instituţii sanitare din ţară.
Ministrul Eugen Nicolăescu: Aceste spitale au realizat arierate, deci managerii nu şi-au făcut datoria. Ei, în felul acesta, au blocat anumiţi agenţi economici din economia românească. Dar vreau să fac o precizare: e vorba de numai trei spitale din cele 340 pe care le are România.
Colegiul Medicilor nu împărtăşeşte viziunea ministerului, analiza pe care o face mergând dincolo de simpla contabilizare a unor datorii. Preşedintele Colegiului, Vasile Astărăstoae: Managerii, ca să nu facă arierate, îi pun pe pacienţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare, aşa că spitalul respectiv este în aparenţă foarte eficient. El nu produce, însă, sănătate şi în acelaşi timp crează dificultăţi pacienţilor.
Mai mult, Colegiul Medicilor consideră că demiterea celor trei manageri este menită să distragă atenţia de la slaba finanţare a sistemului. De aceeaşi problemă se plâng şi sindicaliştii, care se pregătesc de grevă generală. Ar fi fost, deja, strânse 70 de mii de semnături pentru declanşarea acestei forme de protest. Printre altele, ei cer 6% din Produsul Intern Brut şi creşterea cu 50% a salariilor medicilor rezidenţi.
Premierul de centru-stânga Victor Ponta a spus că aceştia ar putea primi o bursă de 150 de euro lunar pe întreaga perioadă a rezidenţiatului. Sumele sunt prevăzute în proiectul de buget pe anul viitor. De aceşti bani vor beneficia peste 14 mii de medici rezidenţi. Victor Ponta: Vreau să fie foarte clar, eu nu mă aştept ca, cu încă 150 de euro, viaţa rezidenţilor din România deodată va fi extraordinară. Dar vreau să dau un un anumit mesaj. M-am uitat foarte atent la ce spun comentatorii din domeniu şi spun aşa: prima problemă a medicilor din România nu sunt banii, prima problemă este lipsa de respect pentru ceea ce fac”. Ce bani avem în plus la buget pentru salarii îi dăm către ei, este un semn în primul rând de respect.
Un medic rezident începător câştigă, în România, în jur de 200 de euro lunar.