Sistemul medical trebuie modernizat
Premierul Ludovic Orban spune că epidemia de COVID-19 a scos în evidenţă o serie de tare ale sistemului de sănătate românesc şi promite investiții în domeniu.
Eugen Coroianu, 03.06.2020, 12:10
Este clar că şi înainte de această epidemie, dar, mai ales, după această epidemie va trebui să ne gândim cu foarte mare atenţie şi grijă la sistemul de sănătate din România, a declarat primul ministru Ludovic Orban, marți, la o dezbatere de profil. El a subliniat că situația creată de coronavirus a scos în evidenţă o serie de lucruri care nu funcţionează și care trebuie îndreptate, o serie de tare de sistem şi, mai ales, o tratare, o lungă perioadă de timp, a sistemului de sănătate mai mult ca pe o Cenuşăreasă.
Premierul a arătat că infrastructura spitalicească este una veche, care creează ‘extrem de multe’ probleme, fiind promovate ‘foarte puţine’ investiţii noi. El a deplâns faptul că sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, bazându-se pe contribuţiile unui număr restrâns de cetăţeni români, din cauză că există foarte multe categorii de oameni scutiți de la plata și care, deşi beneficiază de serviciile de sănătate, nu participă la finanţarea acestora. În plus, a mai arătat Ludovic Orban, nivelul de digitalizare în sănătate este unul ‘extrem de înapoiat’.
Cardul de sănătate, se ştie foarte clar, este aproape în colaps. Nivelul de digitalizare în sănătate este unul extrem de înapoiat. Chiar noi, acum, ne-am confruntat cu nevoia de digitalizare, cu toate bazele de date pe care a trebuit să le administrăm într-un timp extrem de scurt, pe necesitatea transmiterii informaţiilor într-un sistem extrem de rapid. Şi aici lucrurile, clar, trebuie schimbate rapid.
Premierul a amintit însă că un lucru pozitiv în timpul pandemiei a fost acela că sistemul medical s-a adaptat repede şi a avut o reacţie promptă în lupta cu COVID-19. El a punctat şi necesitatea adoptării unor măsuri privind managementul spitalicesc. Procedurile este clar că, deşi ele teoretic există, nu sunt cunoscute, nu a existat niciun for de implementare a lor, managementul spitalicesc în cea mai mare parte este un management fără pregătirea necesară, care nu are autoritatea pentru impunerea tuturor regulilor în spitale şi care permite, practic, un sistem policentric de autoritate la nivelul spitalelor’, a subliniat șeful guvernului.
Pe de altă parte, el arătat că şi în ceea ce priveşte politica medicamentului Guvernul va trebui să intervină ‘foarte serios’ în perioada următoare. Menţinerea acestui sistem de clawback fără o regândire a lui a dus, practic, la dispariţia de pe piaţa românească a sute, poate chiar mii de medicamente, a explicat Orban. El a evidenţiat că, în următoarea perioadă, investiţiile în sănătate reprezintă ‘o prioritate’ pentru Guvern, alături de investiţii în infrastructura de transport, infrastructura energetică, în educaţie şi în comunicaţii şi în cercetare-dezvoltare.
Tot marți, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a enumerat și el o serie de probleme ale sistemului de sănătate, precum: politizarea, managementul, legislaţia, inexistenţa unei politici investiţionale coerente şi politica medicamentului. Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate, avem nevoie de profesionişti,a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, Nelu Tătaru a declarat că România se află pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor cu COVID -19, fiind din ce în ce mai puţine cazuri grave. El a arătat că transmiterea comunitară a virusului este scăzută, iar numărul testelor efectuate în întreaga ţară s-a redus. Ministerul Sănătăţii a anunțat și că va face un studiu de seroprevalenţă a infecţiei cu noul coronavirus pe teritoriul României. Acesta va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020, și urmărește gradul de răspândire a infecţiei în populaţie, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie. Conform estimărilor, un număr de peste 29 de mii de seruri reziduale urmează să fie colectate şi investigate.