Sistemul medical şi cardurile de sănătate
Potrivit unui proiect de lege, de la 1 februarie, în România, ar urma să devină obligatorii cardurile de sănătate pentru accesarea serviciilor medicale.
Corina Cristea, 06.01.2015, 12:31
Vehiculată de vreo şapte ani, ideea cardurilor naţionale de sănătate a prins în cele din urmă contur, iar din toamna anului trecut a început distribuirea suporturilor de plastic conţinând datele de identificare şi istoricul medical al pacienţilor din România. „Sistemul de sănătate românesc este unul social. Pacienţii nu vor beneficia de mai multe sau mai puţine acte medicale în funcţie de venit sau de vechime. Cardul de sănătate este un prim pas în reforma sistemului medical”, a precizat Oana Grigore, şeful biroului de presă al Ministerului Sănătăţii de la Bucureşti.
Scopul acestui proiect este acela de a transparentiza şi de a eficientiza fondurile utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Distribuirea ar fi trebuit să fie finalizată în noiembrie, dar circa un million de carduri nu au ajuns încă la titulari. Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate:
În acest moment, peste 12,5 milioane de carduri au fost deja distribuite, au ajuns la asiguraţi. Aproximativ un milion de carduri se vor întoarce la casele de asigurări, pentru asiguraţii care nu au fost găsiţi acasă de către factorii poştali. Ele vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie. Aşa vor ajunge ele la asiguraţi. Cel care va pierde cardul va trebui să plătească pentru eliberarea unui alt card în termen de 30 de zile. Important este că asiguraţii trebuie să fie liniştiţi. Toată lumea va beneficia de servicii medicale în continuare fără probleme.”
Cardurile de sănătate ar putea deveni obligatorii de la 1 februarie, această prevedere fiind inclusă într-un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică. Medicii de familie au obligaţia să activeze cardurile până la 31 ianuarie, pentru ca acestea să devină funcţionale. Ei au anunţat, însă, că resping ferm posibilitatea de a distribui prin cabinetele lor cardurile de sănătate care nu au ajuns încă la asiguraţi din motive diferite. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu, susţine că o astfel de acţiune nu are caracter medical şi este sub pregătirea profesională a acestei categorii: Legea prevede că distribuţia cardurilor se face prin Poşta Română. Distribuţia este o activitate nemedicală.”
Potrivit altor prevederi ale proiectului, asiguratul va suporta contravaloarea cardului naţional, precum şi cheltuielile aferente distribuţiei acestuia, în situaţia solicitării eliberării unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare.