Sistemul medical, o urgenţă
Sănătatea este o prioritate a Guvernului de la Bucureşti, a anuntat premierul Dacian Cioloş, care a decis, in acest sens, constituirea unui grup de lucru. Scopul pe termen lung - reformarea reală a sistemului de sănătate.
Leyla Cheamil, 10.05.2016, 13:12
În sfârşit, sistemul medical din România a devenit o prioritate pentru guvernanţi, în condiţiile în care calitatea serviciilor din domeniu se degradează de la an la an, iar autorităţile păreau să asiste impasibile la acest fenomen. Deşi este unul dintre cei mai importanţi piloni pe care se dezvoltă ţara, sănătatea a fost subminată constant prin finanţare insuficientă. Dar sistemul medical se confruntă şi cu alte disfuncţionalităţi, care slăbesc încrederea pacienţilor în spitale şi, mai mult, pot pune în pericol viaţa pacienţilor.
Ultimul scandal din domeniul sanitar este legat de substanţele dezinfectante folosite în unităţile sanitare. Totul a pornit după ce, recent, o investigaţie jurnalistică a dezvăluit că substanţele companiei care furniza aceste produse ar avea o concentraţie chiar şi de zeci de ori mai mică decât normele, iar controalele făcute în zeci de spitale au arătat că au fost depistate probe neconforme privind calitatea dezinfectanţilor.
În urma acestui scandal, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu şi-a dat demisia, pentru că, a explicat, el, în Comisia pentru soluţionarea problemei dezinfectanţilor au existat diferenţe de abordare. Preocuparea principală a guvernului este siguranţa pacientului, a subliniat fostul ministru:
„Pacienţii nu cred că trebuie să fie traşi într-un joc în care să li se inducă panică, pentru că este singurul sistem pe care îl avem şi actul medical trebuie să fie făcut corespunzător. Dezinfectanţii reprezintă o parte din problemele sistemului sanitar şi o parte a problemelor infecţiilor nosocomiale, care au reprezentat o prioritate a mandatului meu.”
Scandalul legat de concentraţia slabă a dezinfectanţilor a arătat şi că nu există, în România, un laborator acreditat care să ofere rezultate oficiale în ceea ce priveşte substanţele respective. Iată de ce premierul Dacian Cioloş, care a afirmat că va asigura interimatul la ministerul Sănătătii, a anunţat modificări legislative:
„Am cerut secretarilor de stat din ministerul Sănătăţii, cu atât mai mult cu cât o să-mi asum, în următoarele zile, direct această responsabilitate la ministerul Sănătăţii să vină, până miercuri, cu proiectul de ordin de ministru prin care să definim şi acele proceduri pe biocide. Am în vedere, în zilele urmatoare, mai multe astfel de acte normative care pot fi decise imediat şi care să completeze sau să clarifice, cumva, cadrul normativ pe aceste subiecte.”
În urma ultimelor dezvăluiri din sistemul medical, Dacian Cioloş a afirmat că acest domeniu reprezintă o prioritate absolută pentru guvern şi a decis constituirea unui grup de lucru al cărui scop, pe termen lung, este reformarea reală a sistemului de sănătate. Deja a avut loc o întâlnire a specialiştior care au convenit că este momentul ca situaţia reală din sistemul sanitar românesc să fie adusă în dezbatere publică.