Sistemul medical în lupta cu noul coronavirus
Suprasolicitarea şi lipsa remunerării, potrivit legislaţiei, a personalului medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19 nemulțumesc sindicatele din Sănătatea românească.
Roxana Vasile, 29.07.2020, 11:59
Sistemul medical românesc este – folosind un eufemism – slab performant. Subfinanțarea cronică din ultimele decenii se resimte cu precădere acum, când nici România nu este ocolită de criza sanitară generată de noul coronavirus. Spitale sunt puține raportat la nevoile oamenilor – atât ale celor infectați cu Covid-19, cât și ale celor care suferă de alte boli, în special cronice; dotările sunt, în multe cazuri, precare; personalul medical este, pe alocuri, insuficient, mulți medici și asistenți medicali luând, de-a lungul anilor, calea străinătății în căutarea unor condiții decente de lucru.
Dacă orașele mari ale țării, în special centrele universitare, stau mai bine din punct de vedere al calității actului medical, în orașele medii și mici, situația este dificilă spre dezastruoasă. Nu ai cu cine și nu ai cu ce să faci performanță profesională! În acest context, sindicatele din Sănătate sunt nemulțumite de suprasolicitarea şi lipsa remunerării, potrivit legislaţiei, a personalului medical implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19.
Așa că, marți, premierul Ludovic Orban le-a oferit garanţii că toţi salariaţii din sistem vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente. A promis și că va analiza posibilitatea reducerii programului de lucru al medicilor de la terapie intensivă, care se plâng că lucrează în ture prea lungi. Totodată, în viziunea premierului, lipsa de personal la ATI se poate rezolva prin detaşare.
Ludovic Orban: Noi am apelat la voluntariat. Răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor şi, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detaşării. Pentru anumite categorii de personal, cum sunt medicii anestezişti din secţiile de terapie intensivă, acel spor de 50% pe care îl primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care îl primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă.”
Vor creşte salariile medicilor din Direcţiile de sănătate publică, aflați în prima linie de triaj epidemiologic al persoanelor infectate cu Covid-19. Va fi suplimentat numărul de posturi din cadrul DSP-urilor şi din serviciile de ambulanţă publică.
Nu este uitat nici personalul tehnic, potrivit liderului sindical Iulian Pope: Vorbim despre personalul tesa, infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, cei care sunt, încă, pe aplicare etapizată a legii salarizării. Noi ne dorim ca acest personal să fie plătit la nivelul anului 2022 încă de anul ăsta.”
Până să fie rezolvate toate problemele și sistemul sanitar românesc să se ridice la standarde europene de calitate, românii trebuie – potrivit unui proverb – mai bine să prevină, decât să trateze.