Sistemul EUROSUR, operaţional
Statele UE vor putea lupta mai eficient contra infracţiunilor transfrontaliere, precum traficul de persoane sau traficul de droguri, odată cu intrarea în funcţiune a EUROSUR.
Corina Cristea, 02.12.2013, 12:37
După ce crearea sa a fost aprobată, în octombrie, de miniştrii de externe ai tuturor statelor Uniunii Europene, EUROSUR – Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor – a devenit operaţional în această săptămână. Obiectivul său este consolidarea frontierelor externe, terestre şi maritime ale UE, inclusiv în Spaţiul Schengen. EUROSUR va permite statelor membre să transmită între ele informaţii operaţionale şi să coopereze cu Frontex, Agenţia europeană pentru securizarea frontierelor, în vederea diminuării numărului imigranţilor clandestini.
În acelaşi timp, sistemul va contribui la salvarea vieţilor celor care îşi asumă riscuri pentru a ajunge ilegal pe ţărmurile Europei, oferind statelor comunitare instrumente mai bune pentru a detecta micile ambarcaţiuni cu migranţi aflate în primejdie şi a le furniza asistenţă, în conformitate cu obligaţiile europene şi internaţionale. De la Bruxelles, corespondentul Radio România, Cerasela Rădulescu, explică:
“Prin lansarea EUROSUR, Bruxelles-ul doreşte să ofere un răspuns la problema spinoasă a imigraţiei clandestine, în special cea de la frontierile sudice ale Uniunii Europene. Nevoia unui sistem de monitorizare în timp real a navelor supraaglomerate şi nesigure, ce transportă imigranţi din zone precum Africa sau Orientul Mijlociu, a devenit deja un imperativ de când s-a întâmplat tragedia de la Lampedusa. Evenimentul a demonstrat că autorităţile europene au fost surprinse de amploarea fenomenului. Bruxelles-ul a conştientizat că stoparea lui şi a producerii de alte tragedii în Marea Mediterană depinde într-o mare măsură de schimbul de informaţii în timp util şi de eforturile coordonate dintre agenţiile naţionale şi cele europene. În acest sens, EUROSUR oferă un cadru instituţional coordonat şi instrumente mai bune pentru prevenirea infracţiunilor transfrontaliere, precum traficul de persoane şi cel de droguri.”
Sistemul EUROSUR este instituit treptat, începând din 2 decembrie, cu cele 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale şi orientale şi cu Norvegia, ţară asociată spaţiului Schengen. Celelalte 11 state membre ale UE şi ţările asociate spaţiului Schengen vor participa la EUROSUR începând cu 1 decembrie 2014, diferitele componente ale sistemului urmând să fie actualizate în permanenţă în anii următori. Sistemul EUROSUR ajută fiecare stat membru ca, pe baza unei mai bune informări, să reacţioneze mult mai rapid în cazul oricăror incidente legate de migraţia ilegală şi de infracţionalitatea transfrontalieră.