Sistem Patriot pentru Ucraina
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot.
Daniela Budu, 21.06.2024, 12:00
România va dona Ucrainei un sistem Patriot de apărare antiaeriană. Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a avut loc joi la București. Membrii CSAT au stabilit că donarea sistemului Patriot se va face cu condiţia continuării negocierilor, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional.
De fapt, ideea donării către țara vecină a unui astfel de sistem a apărut luna trecută, după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis, la Casa Albă, cu președintele Joe Biden. Atunci, șeful statului preciza că României i s-a cerut să cedeze un astfel de sistem. Acum, după anunțul CSAT, Administraţia Prezidenţială a subliniat, într-un comunicat, că decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităţilor şi că au fost luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor vulnerabilităţi pentru România.
Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a prezentat în cadrul CSAT o analiză detaliată privind situaţia operaţionalizării celor patru sisteme Patriot pe care țara le deține în prezent, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme pe care le-a comandat, precum şi impactul generat de un eventual transfer al unui sistem – mai precizează comunicatul.
Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit Bucureștiului pentru decizia de a dona Kievului un sistem de rachete Patriot și a precizat că apreciază sprijinul ferm al României pentru Ucraina. Decizia de astăzi întăreşte nu doar securitatea Ucrainei, ci a întregii regiuni şi a Europei, – a scris preşedintele ucrainean într-o postare pe o rețea de socializare. De fapt, Volodimir Zelenski a cerut cel puţin şapte baterii, dar ţările care le deţin nu au decis încă în privința cedării lor.
Tot joi, când s-a luat decizia donarii de către România, Statele Unite au anunţat că suspendă temporar livrările de sisteme antiaeriene Patriot către alte ţări, iar Ucraina va avea de acum prioritate în furnizarea acestora. Casa Albă a evocat solicitările insistente ale Kievului de a primi mai multe baterii Patriot pentru a-şi apăra atât trupele de pe linia frontului, cât şi infrastructura de atacurile ruseşti.
Mai trebuie menționat că în cadrul CSAT, la București au fost aprobate şi obiectivele României la summitul NATO de la Washington, de luna viitoare. A fost analizată, de asemenea, deteriorarea continuă a situaţiei de securitate în vecinătatea estică a României, ca urmare a intensificării acţiunilor militare ale Rusiei.
Tot în şedinţa CSAT, Klaus Iohannis a informat că i-a anunţat pe aliaţii din cadrul NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcţia de secretar general al organizaţiei. Şeful statului le-a solicitat membrilor Consiliului să se pronunţe cu privire la candidatura premierului Olandei, Mark Rutte, iar aceştia s-au declarat în favoarea susţinerii oficialului olandez la conducerea Alianței.