Siria şi arsenalul chimic
Situaţia din Siria continuă să domine agenda politică internaţională. Ultimele evoluţii nu mai dau, însă, ca aproape certă o intervenţie militară.
Corina Cristea, 10.09.2013, 11:49
România s-a raliat declaraţiei internaţionale formulate la summitul G20 de la Sankt Petersburg, care condamnă în modul cel mai ferm utilizarea armelor chimice şi atacul de acest tip de care sunt acuzate autorităţile de la Damasc – atac soldat cu moartea a peste 1400 de persoane. Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, însă, că semnatarii acestui document sunt conştienţi că trebuie identificată o soluţie paşnică: Conflictul militar trebuie evitat, o decizie militară nu trebuie adoptată înainte de prezentarea raportului experţilor ONU şi o soluţie negociată, care să se finalizeze prin alegeri libere în Siria, este cea pe care România o susţine fără rezerve.”
Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a anunţat că, în cazul în care se va ajunge totuşi la o intervenţie, România nu se va implica militar în Siria, neavând resurse militare pentru tipul de operaţiune preconizat.
Cele mai recente evoluţii de pe scena politică lasă să transpară mai degrabă o soluţie politică privind Siria, după ce zilele trecute o intervenţie militară părea iminentă.
Ministrul sirian de externe, Walid Muallem, a salutat apelul lansat Damascului de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, de a-şi pune armele chimice sub control internaţional şi de a le distruge. Propunerea lui Lavrov survine după declaraţia făcută recent de secretarul american de stat, John Kerry, potrivit căreia Siria ar putea evita o eventuală acţiune militară dacă va preda comunităţii internaţionale arsenalul chimic de care dispune, în cel mult o săptamână.
Liderul de la Casa Albă, care a cerut undă verde Congresului american pentru o operaţiune militară în Siria, a salutat propunerea rusă. Plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional ar putea constitui un avans important, spune Barack Obama, sceptic, însă, că acest lucru chiar se va întâmpla. Considerat între cele mai importante din lume, arsenalul chimic sirian este estimat la peste 1.000 de tone. Iar neutralizarea acestuia, în cazul în care se va realiza, ar putea să se dovedească extrem de delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100 de mii de morţi, notează agenţiile de presă.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a oferit susţinere ideii lansate de Rusia, iar ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a afirmat că aceasta merită să fie evaluată atent. Premierul britanic, David Cameron, a avertizat, însă, că ar putea fi vorba doar despre o tactică de distragere a atenţiei, în timp ce cancelarul german Angela Merkel s-a rezumat să aprecieze propunerea ca fiind „interesantă”.