Siria, o problemă internaţională
Conflictul din Siria se afla in continuare in atentia comunitatii internationale. In timp ce aliatii Damascului doresc o solutionare politica a problemei, sustinatorii opozantilor regimului inclina tot mai mult spre o interventie militara.
România Internațional, 26.08.2013, 11:11
Situatia din Siria se agraveaza de la o zi la alta. Saptamana trecuta, un presupus atac cu arme chimice in apropiere de Damasc, soldat cu sute de victime, a pus pe jar comunitatea internationala, tot mai ingrijorata. Dar si mai divizata in privinta conflictului care dureaza de mai bine de 2 ani si jumatate. Pe de o parte, UE, SUA si o parte a statelor arabe care sustin opozia siriana au avertizat cu un „raspuns serios” daca se va dovedi ca Siria a folosit arme chimice.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a declarat, ca utilizarea armamentului chimic în Siria, în cazul în care va fi dovedita, va constitui o crima împotriva umanitatii si va avea consecinte grave”. In plus, opozitia siriana sustine ca bilantul victimelor acestui atac, atribuit autoritatilor de la Damasc, este mult mai mare, peste 1.300 de morti,.acuzatiile sprijinindu-se pe înregistrari video cu victime civile, difuzate pe Internet. Guvernul dezminte, insa, versiunea opozitiei.
La randul lor, Occidentali spun ca apar tot mai multe dovezi ca in atacul de la periferia capitalei siriene ar fi fost utiliizate arme chimice. Acestia au cerut autoritatilor de la Damasc sa permita inspectorilor ONU aflati in Siria sa faca o ancheta in acest caz, iar in urma presiunilor internationale, regimul Bashar Al-Assad si-a dat acordul.
De cealalta parte, aliatii regimului de la Damasc – Rusia, China, Iranul si alte tari arabe, care atribuie atacul opozitiei sirine – solicita occidentalilor sa dea dovada de retinere in exercitarea de presiuni asupra Damascului si sa nu raspunda provocarilor. Ei atrag atentia ca o eventuala interventie militara in Siria, tot mai mult luata in calcul de europeni si americani, ar da foc regiunii si ar avea consecinte grave avand in vedere ca “multe tari din zona – Egipt, Liban, Libia, Irak, sunt în continuare destabilizate”.
Turcia, vecina Siriei, care se confrunta in ultimii 2 ani cu un aflux foarte mare de refugiati sirieni, a anuntat ca, in lipsa unui consens in cadrul ONU impotriva Damascului se alatura unei coalitii internationale care sa actioneze pentru a pune capat violentelor impotriva civilior din acesta tara.
Potrivit celui mai recent bilant al Natiunilor Unite, de la declansarea conflictului in Siria, in martie 2011, peste 100 de mii de persoane au murit si peste 1,4 milioane de sirieni s-au refugiat in tarile vecine. Drama refugiatilor continua. Zilele trecute, o nava a Garzii Române de Coasta, care patrula în cadrul unei misiuni internationale in Marea Mediterana, a salvat, pentru a doua oara într-o luna, aproape o suta de imigranti sirieni, care au fugit din calea razboiului. Refugiatii, aflati pe un pescador care plutea în deriva în apele teritoriale italiene, doreau sa ajunga in tari din UE pentru a cere ajutorul autoritatilor din statele respective.