Siguranţă şi antiterorism
La 25 de ani de la înfiinţare, SRI prezintă un bilanţ marcat de ultimele evoluţii in spatiul geopolitc al României şi de lupta împotriva terorismului şi corupţiei.
Valentin Țigău, 25.03.2015, 12:54
La Bucureşti, a avut loc sedinţa de bilanţ pe anul 2014 a Serviciului Român de Informaţii – instituţie creată dupa Revoluţia Română, la 26 martie 1990 şi care se ocupă cu obţinerea şi valorificarea informaţiilor, exclusiv pe teritoriul României.
Noul director al SRI, Eduard Helvig, a trasat, în primul său bilanţ, harta riscurilor pentru România, în principal situaţia din Ucraina. El a arătat că serviciul român a anticipat corect şi a informat decidenţii privind evoluţiile acestor riscuri în plan regional, fapt care a determinat luarea unor decizii strategice importante în domeniul securităţii naţionale. De asemenea, a fost acordată o atenţie deosebită contraspionajului, care a crescut ca intensitate, iar în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă s-a urmarit susţinerea unui complex de măsuri de prevenire şi contracarare, care să permită pastrarea nivelului de albastru – precaut. Rămânem, a subliniat şeful SRI, una dintre puţinele ţări care nu au fost afectate direct de acest flagel.
Eduard Helvig : Resurse importante au fost concentrate, ca şi în anii precedenţi, pe acele aspecte care puteau duce la afectarea structurală a statului şi a capacităţii lui de acţiune, legat mai ales de corupţia la nivel înalt, de funcţionarea justiţiei, de evaziune fiscală sau de vulnerabilităţi existente în gestionarea fondurilor europene.
În cadrul bilanţului prezentat la 25 de ani de la înfiinţarea acestei structuri, Eduard Helvig a mai arătat că, pentru SRI, una dintre priorităţile anului 2015 este reprezentată de consolidarea performanţei institutiei.
Preşedintele României, Klaus Iohannis cel care l-a propus, în februarie, pe Eduard Helvig la sefia SRI, a susţinut că, în anul 2014, România a fost lipsită de surprize de ordin strategic şi a reprezentat un reper de stabilitate în regiune, datorită activităţii depuse de SRI.
Klaus Iohanis: În viziunea mea, principiul care trebuie să definească abordarea în domeniul securităţii este cel al cooperării. Acesta presupune o bună comunicare şi o relaţionare a serviciului cu partenerii şi beneficiarii săi, cu instituţiile care veghează asupra activităţii sale şi chiar cu societatea în ansamblul său. Voi urmări cu atenţie conduita serviciului, care mă aştept să fie una echilibrată, neutră faţă de jocurile politice şi în relaţie cu societatea.
Şeful statului a menţionat că SRI a contribuit, semnificativ, la lupta împotriva corupţiei şi la consolidarea securităţii naţionale, acestea fiind şi direcţiile definitorii ale SRI pentru anul în curs.