Sezonul virozelor respiratorii
Sunt zone din România unde numărul virozelor respiratorii s-a triplat de la o săptămână la alta.
Bogdan Matei, 17.01.2025, 11:45
Numărul virozelor respiratorii diagnosticate în ultima săptămână în judeţul Arad, din vestul României, a crescut de trei ori faţă de săptămâna precedentă. Potrivit Direcţiei județene de Sănătate Publică, au fost înregistrate 1.414 infecţii respiratorii, faţă de 548 în săptămâna anterioară sau 513 în ultima săptămână din 2024. Această creştere a numărului de viroze a apărut şi pentru că medicii de familie au fost liberi în perioada sărbătorilor de iarnă, interval în care diagnosticările au fost mai puţine şi s-au făcut mai ales în spital – spun reprezentanţii DSP Arad.
Numărul pneumoniilor a înregistrat o scădere nesemnificativă, de la 160 la 159 de cazuri noi în ultimele şapte zile. În cazul infecţiilor cu virusul gripal, dacă în prima săptămână din ianuarie au fost patru cazuri confirmate, în a doua săptămână au fost 23. Specialiștii spun că Aradul nu e o excepție, ci un eșantion reprezentativ pentru întreaga țară.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a introdus restricţii de acces în unitate, tocmai din cauza creşterii numărului cazurilor de gripă şi viroze respiratorii. Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina (este aproape plină, potrivit directorului medical al unităţii sanitare. Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti. Numai la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală sunt consultate zilnic între 150 şi 200 de persoane cu diferite forme de viroze respiratorii. Pe scurt, tot mai mulţi români se prezintă la cabinetele medicilor de familie şi la camerele de gardă ale spitatelor, cu simptome acute de răceală sau gripă.
Preşedinta Comisiei de Epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, profesor universitar doctor Doina Azoicăi, a declarat, pentru Radio România, că există peste 200 de virusuri respiratorii care, în sezonul rece, pot să cauzeze infecţii. În funcţie de caracteristicile individului şi în funcţie de tipul de agent patogen, infecțiile pot evolua de la simple răceli până la forme grave de boală respiratorie acută severă. Dr. Azoicăi spune că pandemia de COVID-19, de acum patru-cinci ani, ar fi trebuit să-i învețe pe oameni foarte multe lucruri. În primul rând, să evite aglomerările și contactul cu persoane care, deja, prezintă simptome.
Vaccinarea antigripală rămâne, însă, cea mai facilă, sigură şi eficientă metodă de protecţie împotriva bolilor de sezon – a mai precizat experta, subliniind că, odată cu creşterea procentului de populaţie vaccinată, scade amploarea răspândirii virusului gripal în comunitate. Presa notează, însă, că, din punct de din punct de vedere calendaristic, iarna a trecut, deja, de jumătate, iar românii care s-au vaccinat sau se declară dispuși s-o facă sunt o minoritate.