Sesiune parlamentară extraordinară pentru Codul fiscal
Ministerul Finanţelor va face o nouă analiză asupra impactului bugetar al reducerilor de taxe, care ar trebui să-i convingă pe criticii noului cod că măsurile sunt sustenabile.
România Internațional, 28.07.2015, 12:59
Parlamentul României urmează să fie convocat în sesiune extraordinară în perioada 24 – 26 august, pentru a discuta cererea de reexaminare a noului Cod Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis. Pe 17 iulie, şeful statului a respins noul cod şi l-a retrimis Legislativului pe motiv că aplicarea acestuia poate produce grave dezechilibre economice. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, deşi până acum nu sunt motive pentru modificarea Codul Fiscal, îl preocupă afirmaţiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Din acest motiv, a spus Dragnea, până la sesiunea extraordinară a Legislativului, Ministerul Finanţelor va face o nouă analiză asupra impactului bugetar al reducerilor de taxe, care ar trebui să convingă atât Preşedinţia, cât şi Banca Centrală că măsurile de relaxare fiscală sunt sustenabile. Liviu Dragnea:
Ministerul de Finanţe va realiza din nou o analiză, precum şi o prognoză pe următorii doi-trei ani, din care să reiasă poate mult mai bine sustenabilitatea şi justeţea măsurilor cuprinse în Codul Fiscal, care are o susţinere foarte largă, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul mediului de afaceri”.
Opoziţia liberală doreşte, însă, o dezbatere tehnică asupra Codului înainte de dezbaterea din Parlament. Copreşedintele partidului, Alina Gorghiu, a precizat că liberalii vor vota pentru un Cod într-o formă care să susţină măsurile de relaxare fiscală. Alina Gorghiu:
”Nu s-a pus problema să votăm împotriva acestui Cod Fiscal, nici măcar o secundă. Această propunere de dezbatere, include inclusiv dezbaterea tehnică pe Codul Fiscal. Şi dacă vom reuşi să tragem nişte concluzii până la sfârşitul lui august şi cifrele vor fi lămuritoare şi vor susţine pachetul de relaxare fiscală, indiferent de forma în care va reieşi din dezbatere, evident că îl vom susţine”.
Una din măsurile cele mai disputate este reducerea abruptă de TVA, de la 24% la 19 la sută, începând din 2016. Mugur Isărescu a atras atenţia că principalele măsuri de relaxare fiscală – reducerile de TVA şi de contribuţii sociale vizate pentru 2016, eliminarea sau diminuarea unor taxe care aduc sume importante la buget – sunt din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabile, din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut. Isărescu susţine că acesta ar fi de 2,3% din PIB dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală. In opinia şefului Băncii Centrale, măsurile de relaxare fiscală ar trebui aplicate treptat, pentru a nu pune în pericol evoluţia economică şi financiară a României.